IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 06 Ekim 2010, 07:51   #1
Dilara
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Vücudun alerji savaşı




Normal şartlar altında bağışıklık sistemi yiyecek gibi zararsız maddeleri gözardı ederken, bakteriler ve virüsler gibi istilacılara karşı savaş açar.

Ancak bağışıklık sistemi bazen zararsız yabancı maddelere karşı da tepki gösterir ve 'histamin' adı verilen kimyasal bir madde salgılayarak alerjik reaksiyon başlatır. Alerjik reaksiyonlarda görülen pek çok belirtiden histamin sorumludur. Alerjik reaksiyonları başlatan maddelere 'alerjen' denir. Alerjenler, polenlerden meyvelere, penisilinden kozmetiklere kadar pek çok değişik madde olabilir.
Bulgular ve nedenleri
Alerjik reaksiyonlar, sebep olan maddeye ve görüldüğü yere bağlı olarak çok çeşitlidir. Deri, solunum yolları, gıda, ilaç ve hayvan sokmasına bağlı alerjiler gibi pek çok çeşitli maddeye karşı reaksiyonlar oluşabilir.
Tanı
Alerji yapan maddeyi tespit etmek bazen çok zor, hatta imkansız olabilir. Hiç akla gelmeyecek maddeler alerji sebebi olabilir. Kişiler alerjileriyle ilgili günlük tutarlarsa doktorlarına yardımcı olurlar. Detaylı sorgulama ve zaman içerisinde iyi bir gözlemle alerji yapan maddeler belirlenmeye çalışılır.

Alerji tespiti için kullanılan testler de vardır. Alerjen maddelerle yapılan deri testleri, kandaki antikor seviyelerini ölçenler ve yeni çıkan, 100'den fazla alerjiye sebep olan maddeye parmaktan alınan kanla bakabilen moleküler alerji testleri şu an için kullanılan teşhis yöntemleri arasında sayılabilir. Modern tıbbın en önemli görevlerinden biri, insanlara ve hekimlere özellikle teşhis alanında kolay uygulanır, güvenilir yollar sunması.

Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Tedavi şekli
Alerji tedavisinde genel ilke, alerjen maddelerden uzak durmaktır ama bu her zaman mümkün olmaz. Hastaya göre seçilen özel tedavi yöntemleri uygulanır. Basit bir krem sürmekten, şok tedavisine kadar uzanan, safhaya ve şiddet göre doktor tarafından planlanması, uygulanması gereken çok çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
Eğer herhangi bir şeye karşı alerjik reaksiyon gösterdiğinizden şüpheleniyorsanız, muhakkak bir doktora başvurun. Normalde kişilerin alerjileri uzun süredir bilindiği ve çoğu zaman da doktor tarafından takip edildiği için, büyük sorunlar açmazlar. Tabii bazen bilinen alerjilerin de, aniden çok daha değişik ve şiddetli reaksiyonlara sebep olabildiği de unutulmamalıdır. Bazen çapraz reaksiyon denen ve alerji testi yapılan maddeye değil de ona benzer proteini olan başka maddeye olan alerjiler gelişir.
Bir hayvan sokmasına veya başka bir şeye karşı başlayan alerji, çok kısa sürede nefesinizi daraltacak, kalbinizi hızlı çarptıracak hale gelebilir ve 'anafilaktik şok' adı verilen, ölüme bile yol açabilir. Bu duruma acilen müdahale etmek gerekir, acil müdahale hayat kurtarıcıdır. Alerji hiç bir zaman hafife alınmamalıdır, hafif de olsa özellikle ilk defa alerjik bir durumla karşılaşıldığında, hekime müracaat edilmeli ve bulgular hafifleyene kadar hekim gözetiminde kalınmalıdır.
KORUNMA VE ÖNLEMLER
* Evdeki toz, polen ve küfleri süzmesi için etkili bir hava temizleme aygıtı kulanın, elektrik süpürgelerinden yararlanın.
* Odalarda toz tutan eşyalar bulundurmayın ve nemli bir bezle düzenli olarak toz alın.
* İçinde alerjen olabilecek katkı maddeleri bulunan hazır besinlerden kaçının.
* Alerjen besinleri günlük tutarak saptamaya çalışın ve bunları beslenmenizden çıkarın.
* Yastıkta biriken alerjen ve tozlardan korunmak için geceleri yastığınızın üstüne temiz bir havlu sererek uyumayı deneyin.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alerji, savaşı, vücudun


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Dömeke Savaşı(Türk-Yunan Savaşı) Zen Tarih 0 27 Mayıs 2014 18:40
Vücudun 4 Altın Noktası Var! tiNa Serbest Kürsü 0 05 Eylül 2013 23:13
Senin vücudun kaç numara? Zen Ah Erkekler 0 08 Kasım 2012 18:06
Vücudun Narkoza Cevabı Zen Sağlık Köşesi 0 08 Kasım 2012 17:17
Strese Vücudun Cevabı Kalemzede İslamiyet 0 24 Temmuz 2011 02:35