IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Ağustos 2011, 01:48   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bronşit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?




Bronşit bir alt solunum yolu enfeksiyonu olup genel anlamda bronşların inflamasyonudur (iltihaplanmasıdır) .

Alt solunum yolu enfeksiyonları; trakeabronşiyal ağacın daha çok viruslarla oluşan, genel solunum yolu infeksiyonu ile birlikte olan inflamasyonudur

Akut Bronşit

Klinik özellikler : Öksürük en temel semptom olup , uzun sürebilir. Balgam olguların yarısında görülebilir, başlangıçta mukoid iken sonra pürülan hale dönüşebilir. Etkene göre ateş görülebilir. Substernal yanma olabilir. Dinlemekle ronküsler ve kaba raller duyulabilir.

Komplike olmadıkça , altta yatan bir hastalık olmadıkça konsolidasyon ve alveolar tutulum görülmez.Sigara içenlerde semptomlar daha uzun süreli olabilir. Erişkin başlangıçlı astmanın başlamasına neden olabilir.

Etiyoloji : Daha çok viruslar etkendir. Respiratuvar viruslardan; nezle ve coronavirus,influenza, adenovirus etken olabilir. Viruslar dışında; Bordetella pertussis, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae bakterileri de bu hastalığa neden olabilir. Diğer bakterilerin rolü henüz kesinlik kazanmamıştır.

Epidemiyoloji : Daha çok kış aylarında, diğer solunum yolu infeksiyonlarının da fazla olduğu dönemlerde görülür. Beş yaş altında daha sıktır.

Tanı : Öksürükle birlikte seyreden akut solunum yolu infeksiyonlarında düşünülür. Öykü, fizik muayene, sigara ve toksik maddeye maruz kalma degerlendirildikten sonra , diger nedenlerin ekarte edilmesiyle tanı konur. Mycoplazma infeksiyonları, Bogmaca ve chlamydia infeksiyonları haricinde mikrobiyolojik tetkikler yardımcı değildir. Öksürügün sabit kaldığı olgularda akciğer grafisi, balgam sitolojisi, bronkoskopi önerilir.

Ayırıcı Tanı : İnfluenza, nezle, pnömoni, astma, yabancı cisim, kronik obstrüktif akciğer hastalığı. (KOAH)

Tedavi : Semptomatiktir. Analjezik, antiinflamatuvar, antipiretikler kullanılabilir. Hidrasyonu saglamak gerekir. Diger yandan saglıklı bir kişide viral etkenlerin çogunlukla rol oynaması nedeniyle antibiyotik tedavisi önerilmez. Ancak boğmaca, Mycoplasma pneumoniae ve Chlamydia pnömoniae infeksiyonlarında tedavi önerilir.

Korunma : Risk gruplarında influenza proflaksisi önerilir. Boğmaca aşısı önemlidir.Sigara bırakılması da önem kazanır.

Kronik bronşit ve akut infeksiyoz alevlenme

Tanım: Bronşitli hastalarda balgam artışı ve genel durumda bozulmayla birlikte giden bir tablodur.

Klinik bulgular: Bronşitin infeksiyon nedeniyle alevlendiğini gösteren kesin bulgular yoktur. Bununla birlikte balgamın miktarı, yogunlugunun artışı ve renginin degişimi, halsizlik tanıya yardımcı olan bulgulardır. Öksürük ve dispnede artış olabilir. Ateş, titreme gibi sistemik bulgular ve kanda lökositoz olmayabilir.

Etiyoloji: Hastaların yarısında Haemophilus influenzae’nın kapsülsüz türleri ve Streptococcus pneumoniae kolonizasyonu saptanmaktadır. Moraxella catarrhalis, , Bordetella pertussis, Corynebacterium pseudodiphtericum, influenza virus, parainfluenza virus, respiratory syncytial virus, rhinovirus, coronavirus da etyolojide rol oynayabilir. Mycoplasma pneumoniae, hemolitik streptokoklar, S. aureus ve Gram negatif enterik basiller nadir görülmektedir.
Epidemiyoloji: Kronik bronşit erişkin popülasyonun yaklaşık %10-25’inde görülmektedir. Erkeklerde ve 40 yaş üstünde daha fazladır. Kış aylarında daha fazla görülür.

Tanı: Standart akciğer grafisi tanıdan çok diger hastalıkları ayırtetmek için kullanılır. Balgam mikroskopik inceleme, Gram boyama, kanda lökosit sayımı yararlı olabilir.

Ayırıcı Tanı: Akut bronşit, pnömoni, tüberküloz, bronşektazi, astma.

Tedavi: Kronik bronşitte tedavi; günlük aktiviteyi saglayacak idame tedavisi, infeksiyonların önlenmesi, akut alevlenmede yogun tedavi ve antimikrobiyal ajanların kullanım olarak planlanmalıdır. Β2-agonistleri, antikolinerjik ve topikal steroidler kullanılabilir. Düzenli alınması uygundur. Akut alevlenmelerde tedavi daha yogun uygulanır, gerekirse oral kortikosteroidler verilebilir.Antibiyotiklerin yeri belirlenememekle birlikte akut alevlenmelerde daima kullanılmaktadır. Ampicillin, amoxicillin, amoxicillin-clavulanate, doxycycline, makrolidler, trimethoprim-sulfamethoxazole, II. Jenerasyon sefalosporinler,
Florokinolonlar kullanılabilmektedir. Tedavi süresi: 7-10 gün olarak önerilir.

Korunma: Yılda dört ya da daha fazla alevlenme olan riskli hastalarda proflaktik antibiyotik kullanılabilir. Sigaranın bırakılması, allerjik hastalık varsa önlemi, sinopulmoner infeksiyon ve obstrüksiyon yönünden degerlendirme, obesitenin azaltılması, beslenmenin düzenlenmesi, düzenli egzersis, pnömokok aşısı, yılda bir kez influenza aşısı.

__________________
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bronşit, edilir, nasıl, nedir, tedavi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Aft nedir nasıl tedavi edilir ? xena Ağız ve Diş Sağlığı 0 22 Mayıs 2014 18:02
Miyalji Nedir Nasıl Tedavi Edilir Liaaa Sağlık Köşesi 0 06 Nisan 2012 10:51
Migren Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 29 Ağustos 2011 21:54
Göz Tembelliği Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 09:20
Episklerit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? KarakıZ Sağlık Köşesi 0 27 Ağustos 2011 09:04