IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 24 Temmuz 2011, 16:33   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Afrika'yı Berlin'de paylaşmışlar...





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Afrika'yı Berlin'de paylaşmışlar...
Avrupa’da ihtilali gerçekleştiren devlet adamları gözlerini Afrika’ya dikerek Afrika haklarından özgürlük adalet eşitlik anlayışlarını esirgediler

Tarih Dosyası - Dünya Bülteni
14 Temmuz 1789’da gerçekleşen Fransız İhtilalinden sonra Avrupa’da ulus devletler kurulmaya başlayarak milliyetçilik, vatan, eşitlik, özgürlük, insan hakları gibi kavramlar vazgeçilmez kavramlar olarak tarihe yön vermeye başladı. Fakat Avrupa’da ihtilali gerçekleştiren devlet adamları gözlerini Afrika’ya dikerek Afrika haklarından özgürlük adalet eşitlik anlayışlarını esirgediler.
1884-1885’te Berlin’de bir araya gelen İngiltere, Fransa,Belçika, İtalya, Almanya, Portekiz ve İspanya Afrika kıtasını kendi aralarında paylaştılar. Bu paylaşımın en önemli özelliği Afrika’da uzun süreli bir Avrupa sömürgeciliğini sağlamlaştırmasıydı. Avrupalı devletler, Viyana konferansından sonra ilk kez Berlin Antlaşması’yla Osmanlı Devlet’ni kendi aralarında nasıl paylaşacaklarına karar vermişler 7 yıl sonra tekrar bir araya gelerek Berlin Konferansı ile de Afrika’yı paylaşarak ortak bir noktada buluşmuşlardı.
Afrika halkları batı tarihlerinde iddia edildiği gibi bu sömürgeleştirme faaliyetlerini kolay kabullenmediler. İtalyanlara karşı Etiyopyalılar, İngilizlere karşı Rodezyalılar direnişe geçtiler. Etiyopyalılar İtalyanlara karşı başarılı olurken Rodezyalılar, 20 bin kayıp vererek İngiliz kraliyet ordusu karşısında yenildiler. Afrika’daki ilk toplu kıyım İngiliz ve Hintli askerler tarafından gerçekleştirildi. Direnişe destek veren Rodezyalılar kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere on binlerce kişi öldürüldü.
1887’de Etiyopyalıların İtalyan’lara karşı gerçekleştirdiği Dogali Savaşı Afrika hakları için bir direniş umudu doğurdu. İlk defa Afrika kabile liderleri Tanganyika’da bir araya gelerek sömürgeciliğe karşı birlikte direnme kararı aldılar. 1888’de Almanlara karşı 226 Afrika kabilesi Tanganyika’da bir araya gelerek Alman ordusunu yenilgiye uğrattılar.
1892’de Swahili Savaşına daha çok Afrika kabilesi iştirak etti. Savaş Somali’den Kongo’yu da içine alan geniş bir bölgede gerçekleşti. İlk defa Avrupalı devletlerde Afrika halklarına karşı ortak bir ordu oluşturdular. 100 kişilik Avrupa ordusu içerisinde İngiliz, Fransız, Alman, İtalyan, Belçikalı askerler bulunuyordu. Belçikalı askerler, Aşağı Kongo ormanlarını ateşe verdiler ve binlerce Afrikalının ve doğada yaşayan hayvanların ölmesini sağladılar. Garcia Fernadez adında Portekizli bir misyoner bu savaşta yüz binlerce hayvanın telef olduğunu ve onlar için dua ettiğini anılarında yazar.
Avrupalılar ile Afrikalı kabileler arasındaki savaş Birinci dünya Savaşı’nın başladığı 1914’e kadar sürmüştür. Fakat bu savaşların en şiddetlisi 1885 ve 1898 yılları arasında gerçekleştirmiştir. Sadece Kongo’daki savaşlarda 25 yıl içerisinde 2 milyon Afrikalının beyaz sömürgeciler tarafından öldürüldüğünü söyler tarihçi Jules Marchar L'état libre du Congo: Paradis perdu. L'histoire du Congo 1876–1900 adlı eseinde.
Önemli Afrika savaşları:
Dogali Savaşı 1887 Etiyopya’da İtalyanlara karşı
Büyük Afrika savaşı 1888 Tanganyika Almanlar, İngilizlere karşı
Swahili Savaşı 1892 Orta Afrika’da Belçika, Fransız, İngiliz, Almanlara karşı
Ekumenku Ayaklanması Batı Afrika Gine ve Gabon’da 1893 Fransız ve İngilizlere karşı
Ndbele Savaşı 1893 Güney Afrika’da İngilizlere karşı
Etiyopya savaşı 1896 Etiyopya İtalyanlara karşı
Shoria-Ndbele savaşı 1896 Rodezya(bugünkü Zimbabwe) İngiliz ve Fransızlara karşı
Kulübe vergisi ayaklanması 1898 Sierra Leone İngiliz ve fransızlarar karşı
Asante savaşı gana İngilizlere karşı
Kaynak
William Martin,Worldwide Social Movements 1750-2005
Jules Marchar, L'état libre du Congo: Paradis perdu. L'histoire du Congo 1876–1900

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
afrikayı, berlinde, paylaşmışlar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansı, 35 Afrika ülkesini İzmir'de buluşturacak Chelt Sivil havacılık 0 28 Mayıs 2012 14:40
PKK'ya çocuk satıp paraları paylaşmışlar PassioN Haber Arşivi 0 04 Nisan 2012 20:57
Afrika'yı Berlin'de Paylaşmışlar efLatun Tarih 0 18 Aralık 2011 23:04