IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Aralık 2019, 09:05   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Protein ve vitamin zengini beyaz etin faydaları




Vücutta yeni dokuların yapımı, varolanların sağlığının devamı ve onarımı için proteinler hayati önem taşıyor. Hayvansal protein kaynağı olarak süt ve ürünleri ile birlikte etler de beslenmede önemli yer tutuyor. Sağlıklı beslenme açısından beyaz et; hem kaliteli protein, hem düşük yağ, hem de vitamin-mineral içeriği nedeniyle en iyi kaynakların başında geliyor. Ayrıca kırmızı etlere göre uygun olan fiyatı ile de tercih ediliyor.

HAZMI KOLAY
Beslenme açısından faydaları saymakla bitmeyen beyaz eti yaz aylarında tüketirken, pişirme yöntemine dikkat edilmesi gerekiyor. Farklı vitaminlere sahip olan tavuğun parçalarının nasıl tüketileceği ve vitamin kaybını önlemek için yapılması gerekenler büyük önem taşıyor. Uzmanlar; stres, cilt ve kemikler için vazgeçilmez olan beyaz etle ilgili ayrıntıları şöyle anlatıyor:
Tavuk eti yağsız, proteince zengin ve liflerinin kısa oluşu nedeniyle çiğnenmesi ve hazmı kolay bir gıdadır. Ekonomik oluşu sayesinde de bol miktarda tüketilebilecek önemli bir protein kaynağıdır.
Tavuğun her bir parçasının farklı özellikte olması, aile içinde farklı tercihlere çözüm oluşturur. Örneğin; protein daha çok göğüs etinde, yağ ise boyunda yoğunlaşır. Göğüs eti, en düşük yağ (yüzde 9) ve en az kolesterol (67 mg/100 gr) içeriğine sahip parçadır.

VİTAMİN KAYNAĞI
Ayrıca proteinlerin vücutta kullanılabilme oranı da değişiklik gösterir. Hayvan etlerinden sağlanan proteinlerin sindirilebilirlik oranları yüzde 90-100, tahıllardan gelen proteinin sindirilebilirliği ise yüzde 79-90 civarındadır.
Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti; demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de kaynağıdır.
100 gr ızgara tavukta yaklaşık 20 gr protein bulunur. Tavuktaki but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 vitamini (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da niasin vitamini içerir.
Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır.

HER DERDE DEVA
Tavuk vücudumuzdaki hücrelerin büyümesi ve onarımı için elzem olan aminoasit açısından da zengindir. Aynı zamanda içerisinde bulunan B3, B6, piridoksin, ve B5 vitaminleri deri, saç ve bağışıklık sistemine katkısıyla bilinir. İçerisinde az yağ bulunduran tavuk; diyet yaparken tercih edilen ilk protein kaynağıdır.
Derisiz olarak yenilen 100 gr tavuk sadece 124 kalori sağlar. Ancak derisi ile birlikte tüketildiğinde 170 kaloriye kadar çıkabilir. Izgara yapılarak tüketilen 100 gr tavuk kolesterol açısından düşük ancak doymamış yağ asitleri açısından zengindir.
Bir porsiyon tavuk vücuda enerji sağlamak için önemli bir besindir. Tavuk çocuklar tarafından da takdir edilme avantajına sahip. Zevkler farklı olsa bile çeşitli şekillerde hazırlanabilmesi, sıcak veya soğuk tüketilebilmesi açısından aranan bir yemek.

PİŞİRİRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Tavuğu pişirirken; pişirme yöntemi ve koşullarına bağlı olarak bazı vitaminlerde kaybolabilir. Bu nedenle pişirme yöntemlerine dikkat edilmesi gerekir:
Vitamin B6 ve pantotenik asit pişirme suyuna geçerek azalabilir, bu sebeple tavuk suyunu dökmeyin. Besin değeri açısından zengin bu suyu değerlendirin.
Tavuk etini ızgarada kömürleştirmeyin, alevle temasını engelleyin, çünkü kanserojen maddeler oluşabilir.

PİŞİRİR PİŞİRMEZ TÜKETİN
Pişmiş tavuk etinin besleyici değeri yeniden ısıtılması ile az da olsa bir miktar azalma gösterir. Tekrar tekrar ısıtmaktan kaçının, mümkün olduğunca pişirir pişirmez tüketmeye özen gösterin.
Tavuk etini birçok çorbaya katmanız hem lezzet açısından hem de besin değeri açısından sofranıza zenginlik katacaktır.
Haşladığınız veya ızgara yaptığınız tavukları salatalarınızın üzerine koyarak yeni ve değişik lezzetler oluşturabilirsiniz. Özellikle diyet yapanlar için alternatif bir öğündür.

DENGELEYİCİ
Nohut veya kuru fasulye yemeği pişirirken tavuk ilave ederseniz, protein kalitesi ve dengesi çok iyi olur.
Ispanaklı börek yaparken tavuk ilave ederseniz, besin alımınızı güçlendirebilirsiniz veya tavuk ile bezelyeyi, karıştırarak börek içi hazırlayabilirsiniz.
Çocuklarınızın en sevdiği yemeklerden olan makarnaya tavuk ilave edebilirsiniz. İlave edeceğiniz tavuk, besin öğesinden zengin bir öğün oluşturabilmenizde size kolaylık sağlar.

BALIK VE OMEGA 3 YAĞ ASİDİ
En az haftada iki kez balık tüketilmesi gerek. Çünkü balıktan alınacak Omega-3 yağ asidinin çok yararlı etkileri var. Omega-3 vücut tarafından yapılamayan ve dışarıdan yiyeceklerle alınması gereken doymamış yağ asitlerindendir.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Yapılan çalışmalar, Omega-3 yağ asitlerinin LDL kolesterol denilen kötü huylu kolesterolü düşürdüğü, iyi huylu kolesterolü yani HDL kolesterolü artırdığını belirtmektedir. Bu durumda kalp damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Bunun yanı sıra, trigliserid seviyesini düşürür, aterosklerotik plak oluşumunu engeller. Damar sağlığını koruyucu etki gösterir. Ancak unutulmamalıdır ki, aşırı protein alımı da sakıncalıdır. Gereksinimden iki kat fazla protein alınırsa, idrarla vücuttan kalsiyum atımı artar. Bu da karaciğer ve böbreklerin zarar görmesine neden olur.

DİYETİSYENLER NE DİYOR?

SEVİL NAS CAN
HEM SELENYUM HEM ÇİNKO KAYNAĞI

Tavuk ile balık selenyum ve çinko bakımından zengin gıdalardır. Ayrıca selenyum açısından tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar ve turp da zengindir. Süt, peynir, yumurta, yağlı tohumlar, kuru baklagiller, kepekli tahıl ürünleri ve mantar da çinko kaynağıdır.

EMEL UNUTMAZ
ÇOCUKLARIN BÜYÜMESİ İÇİN ŞART

Çocukların büyüme ve gelişiminin devamı yeni doku oluşumuyla birlikte olur, bunun kaynağı da proteinlerdir. Çocuk sporcularda artan enerji ihtiyacı, beraberinde alınması gereken proteinin de artması anlamına gelir. Bu çocuklar günlük olarak süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık ve kuru baklagiller gibi protein kaynaklarını düzenli bir şekilde almalılar.

BANU KAZANÇ
SİNİR SİSTEMİ İÇİN BEYAZ ET TÜKETİN

Beyaz et, sağlıklı büyüme ve sinir sisteminin gelişmesinde rol alır. Karaciğer, yumurta, süt, balık, tavuk, patateste değişik oranlarda B vitaminleri bulunur. B-12 vitamini kan yapar, aneminin bazı türlerini önler. Diğer B vitaminleri de metabolizmada, kas ve sinir dokularının iyi çalışmasında; ayrıca yağ, karbonhidrat ve proteinlerin vücuda daha yararlı olmaları için rol üstlenirler.

alıntı

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
beyaz, etin, faydaları, protein, vitamin, zengini


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Tek başına vitamin ve protein bombası Beatrice Vitaminler 6 13 Aralık 2019 10:03
Karides protein ve vitamin deposu! Siyahizm Vitaminler 0 12 Kasım 2018 17:17
Sporcu Beslenmesinde Protein Tozunun Faydaları PySSyCaT Sağlık Köşesi 0 16 Eylül 2016 18:40
Protein Eksikliğinde Görülen Hastalıklar nelerdir, protein eksikliği hastalıkları PySSyCaT Vitaminler 0 24 Ocak 2015 23:14
Yiyeceklerdeki protein ve vitamin кααη™ Vitaminler 0 15 Temmuz 2007 21:38