IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 22 Mayıs 2011, 18:00   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Microsoft Nokia'yı satın alacak mı





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bir Rus blog yazarının iddiasına göre Microsoft, Finli cep telefonu devi Nokia'yı satın almak için kolları sıvadı.

Eldar Murtazin isimli blog yazarı, son gelişmeyi Nokia'dan sağlam bir kaynaktan aldığını belirtirken, gelecek hafta başlayacak görüşmelerin ardından Microsoft'un Nokia'yı yıl sonuna kadar alabileceğini öne sürdü ve sözlerini Rusça şu sözlerle bitirdi: "İki şirket de bu konuda çok hızlı hareket ediyor"

Peki bu iddianın öncesinde Microsoft ve Nokia cephesinde neler yaşandı?

NOKIA ARAYIŞ İÇİNDE


Yıllar yılı cep telefonu sektörünün bir numarası olan Nokia, akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla birlikte dişli rakipleri çoğalmaya başladı. Rakiplerinden biri olan Apple, iPhone ile telefon pazarını kasıp kavururken, diğer teknoloji devleri de Google’ın Android yazılımını arkasına alarak satışlarını artırmaya başladı.


MICROSOFT MOBİL PLATFORMLARA YOĞUNLAŞIYOR


Yazılım devi Microsoft da Nokia gibi alanında bir numara olan, yıllardır Windows ve Office uygulamalarıyla milyonlarca kullanıcıya ulaşan, dev bir şirket… Yazılım sektöründeki gücünü telefon sektörüne de taşımak isteyen yazılım devi, Kin isimli iki farklı modelde telefon üretmiş, ancak nispeten düşük satış rakamlarıyla hayal kırıklığı yaşamıştı. Telefonlarını piyasadan apar topar geri çeken Microsoft, Windows Mobile ve Phone 7 üzerine yoğunlaşmayı tercih etti. Ayrıca artan tablet bilgisayar satışları da Microsoft için ilerleyen yıllarda tehdit olabilecek düzeyde; zira laptop ve masaüstü bilgisayarlara işletim sistemi ve programlar satan şirket, tablet bilgisayar söz konusu olduğunda yazılım alanında birinciliğini kaybedebilir.


NOKIA VE MICROSOFT EL ELE


Yıllardır Symbian işletim sisteminin arkasında duran Nokia, akıllı telefon satışlarını artırmak ve rakipleriyle arasındaki farkı açmak adına yazılım gücünden fazlasıyla faydalanabileceği Microsoft’la anlaştı. Bu anlaşmayla Nokia, yazılım anlamında eksiklerini kapatma şansı bulurken, Microsoft ise daha önce üretip geri çektiği telefonlarının üzerine sünger çekerek Nokia ile telefon sektöründeki varlığını pekiştirme imkanına kavuşmuş oldu. Bu bağlamda atılan son adım ise Nokia’nın Ovi uygulama mağazasını kapatacağının ortaya çıkması oldu.


MICROSOFT SKYPE’I 8 MİLYAR DOLARA ALDI


Microsoft, mobil platformlara gün geçtikçe daha fazla yoğunlaşırken, popüler mobil iletişim programı Skype’ı 8 milyar dolara satın aldı. Kimi uzmanlar Microsoft’un Skype için fazla para harcadığını iddia ederken, kimi de Microsoft’un mobil platformlarda güçlenmek adına “kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez” mantığıyla karlı bir yatırım yaptığını düşünüyor. Kim ne derse desin, Microsoft’un Skype’ı almasıyla birlikte Microsoft’un ilerleyen günlerde daha büyük atılımlar yapacağı söylenebilir.


Tüm bu gelişmelerin ardından Microsoft’un Nokia’yı 30 milyar dolara satın alabileceği iddiası pek de imkansız görünmüyor. Elbette bu iki isimden gelen açıklamayla bu alımın olup olmayacağı net bir şekilde ortaya çıkacak.


TEKNOLOJİ YAZARLARINA SORDUK: MICROSOFT NOKIA’YI ALIR MI


BÖYLE BİR ALIM MÜMKÜN DEĞİL


CHIP Online’ın Genel Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan, konuyla ilgili şu sözleri kaydetti: “İki firmanın marka değerini artırmak için böle bir söylentinin ortaya çıkarıldığını düşünüyorum. Böyle bir alımın olacağını sanmıyorum.”


MICROSOFT’UN DONANIM ÜRETMEK GİBİ BİR DERDİ YOK


Sabah Gazetesi Teknoloji Yazarı Timur Sırt’ın bu konudaki görüşü ise şöyle: “Bu alım gerçekleşebilir mi emin değilim. Şimdiye kadar Microsoft kendini hiç donanım üreticisi olarak görmedi. Klavye veya fare üretmiş olsa da, Microsoft'un bilgisayar markası olmak gibi bir gayesi yok. Microsoft, daha çok Google'ı rakip olarak gördüğünden(Google'ın Android işletim sistemi ücretsiz ve her platformda çalışıyor, bu da Microsoft için ciddi bir tehdit) telefon üretmek yerine yazılımlarına yatırım yapmayı sürdürecektir. Microsoft, Nokia'dan illa ki bir şey alacaksa o da Nokia'nın, örneğin lokasyon bazlı sistemleri olabilir. Bu tip küçük alımlar dışında Microsoft'un Nokia'yı tamamen satın almasına pek ihtimal vermiyorum.”


NOKIA SATILABİLİR


Donanım Haber Genel Yayın Yönetmeni Mesut Çevik, Nokia alımına sıcak bakanlardan… Çevik’in açıklaması şöyle: “Bildiğiniz gibi Nokia'nın başında da aslında Microsoft'tan gelen bir CEO'var. Ayrıca 2010 yılı satış rakamlarına baktığımızda Nokia 156 milyon telefon satarken, Apple ise sadece 16 milyon satmış; ama karları hemen hemen aynı. Nokia bu şekilde kurtuluş yolu olarak Microsoft'a satılabilir.”


TEK BİR MARKAYA DEĞİL, HER MARKAYA ULAŞMASI DAHA MANTIKLI

Zaman Gazetesi'nden Mehmet Sakin'in bu konudaki yorumu şöyle oldu: "Microsoft uzun zamandır akıllı telefonlara yazılım üretiyor. Nokia'yı alıp tek bir telefona sığmaktansa, yazılımlarıyla her bir telefona yazılımlarıyla girmesi Microsoft için daha makul. Tüm bunlara karşılık böyle bir alım düşük bir ihtimal de olsa olabilir.

hurriyet/teknoloji

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
alacak, microsoft, , nokiayı, satın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Microsoft Nokia’yı Neden Satın Aldı? SeckiN İnternet Dünyasından Haberler 0 04 Eylül 2013 12:28
Microsoft, Nokia’yı satın aldı SeckiN İnternet Dünyasından Haberler 0 03 Eylül 2013 09:32
Microsoft, Yahoo'yu zorla satın alacak. Lee Haber Arşivi 1 07 Nisan 2008 13:09
Turkcell, Syriatel'in yüzde 51'ini satın alacak VaLerKa Haber Arşivi 0 10 Aralık 2007 09:59