IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 13 Mayıs 2010, 16:19   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Güncel Haberler Servisi




Nüfus Cüzdanlarından Din Hanesi Kaldırılan Belde Halkı, Topluca Dinden Çıkmanın Eşiğinden Döndü


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin geçtiğimiz Şubat ayında, T.C. kimlik kartlarında “din” hanesinin yer almasını insan hakları ihlali olarak değerlendirmesi üzerine başlatılan deneysel çalışma beklenmedik bir şekilde sonuçlandı. Çalışma kapsamında pilot bölge olarak seçilen Yozgat'ın Sedirli İlçesine bağlı Davranca beldesinde, nüfus cüzdanlarından "din" hanesi kaldırılan vatandaşların iki aylık sürecin sonunda hepten dinden, imandan çıktıkları bildirilirken, çalışma sonuçları kapsamlı bir rapor halinde hükümete sunuldu.
Sık sık Türkiye gündemine gelen "Nüfus cüzdanından din hanesi kaldırılmalı mı?" tartışmaları, bir vatandaşımızın başvurusu üzerine AİHM'nin Şubat ayında verdiği "kaldırılmalı" yönündeki tavsiye niteliğindeki karar ile farklı bir boyut kazandı. Kararın ardından hükümetin de desteğiyle ülkenin önde gelen sosyoloji uzmanlarınca oluşturulan çalışma grubu, pilot bölge olarak seçtikleri Yozgat'ın Sedirli İlçesine bağlı Davranca beldesinde yaptıkları deneylerde oldukça ilginç sonuçlara ulaştılar.
Camiler Boş Kaldı
Çalışma grubunun başkanlığını yürüten, Gazi Üniversitesi Sosyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ersin Özbükey tarafından basına açıklanan sonuçlara göre; kimliklerden din hanesinin kaldırılmasının ardından yöre halkının daha ilk haftadan Cuma namazına gitmeyi dahi bıraktıkları bildirilirken "Bu kadar senedir onları nüfus cüzdanındaki bir hanenin tuttuğunu çok acı bir biçimde öğrendik." ifadelerine yer verildi. Kimliklerin yenilenmesi ile bir boşluk yaşanabileceğini tahmin ettiklerini ancak bu kadar da hızlı bir değişimi kesinlikle beklemediklerini belirten Özbükey, sözlerine şöyle devam etti:
"Artık yeni kimlikler nasıl bir coşku yaratmışsa vatandaşlarımızda, ikinci haftadan itibaren kimsenin dinle diyanetle bir ilgisi kalmadı. Bir çok vatandaşımız biraz da yılların getirdiği alışkanlıkla illa bir şeylere tapınma isteği duyduklarından o boşluğu güneşle, ayla, suyla gidermeye çalışırlarken, bazılarının da Davranca'nın en önemli geçim kaynaklarından olan meşhur keçi boynuzuna tapınmaya çalıştıklarını üzülerek müşahede ettik."
Esas büyük probleminse beldenin biraz mürekkep yalamış, nispeten tahsilli nüfusunun devreye girmesiyle başladığını söyleyen Özbükey "Bunlar zaten direkt olarak kendilerini bilime, felsefeye falan verdiler. O güne kadar ders kitabı ve 'Tam Nemaz Hocası'ndan başka bir kitap satılmayan beldenin tek kırtasiye dükkanının raflarında artık nereden buldularsa Darwin'den, Marx'tan, Richard Dawkins'ten geçilmez oldu. 2 hafta evvel bir kahvede diyaletik materyalizmin Troçkist yorumu üzerine çıkan tartışma karakolda bitince deneyin artık kontrolden çıkmaya başladığından iyice emin olduk. Belde halkında sınıf bilinci oluşmadan deneyi apar topar sonlandırmaya karar verdik. Eski nüfus cüzdanlarına kavuşan vatandaşlarımızın aynı hızla tekrar dine döndüklerini görmekse bizi şaşırttı ve bir o kadar da mutlu etti." sözleriyle, Davranca'nın adeta felaketin eşiğinden döndüğü 2 aylık macerasını özetledi.
Türkiye Buna Hazır Değil
Son olarak hazırladıkları raporda deneyin tüm ayrıntılarına yer verildiğini belirten Özbükey "Bundan sonraki karar hükümetimize ait ancak bizim görüşümüz ülkemizin henüz nüfus cüzdanlarından din hanesinin kaldırılmasına hazır olmadığı yönünde. Yok illa kaldırılacaksa da onun yerine tuttuğu futbol takımının konulması gibi alternatifler mutlaka göz önünde bulundurulmalı." diyerek açıklamalarını tamamladı.





-




Askerliğini Orduevinde Garson Olarak Yapan Genç, Tam Bir Ölüm Makinesine Dönüştü


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Türkiye bugünlerde Afyon'un Sandıklı ilçesinde yaşayan Ersin Özbükey(21) adlı genci konuşuyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı bir orduevinde garson olarak gerçekleştirdiği askerlik görevinden geçtiğimiz Şubat ayında terhis olduktan sonra baba ocağı olan Sandıklı'ya dönen Özbükey'in, o günden bu yana tam bir ölüm makinesine dönüşmüş olması tüm yurtta şaşkınlıkla karşılandı.
"Benim de haberim yoktu"
Dün öğlen saatlerinde ailesi tarafından düzenlenen basın toplantısında medya mensuplarının sorularını yanıtlayan Özbükey, geçtiğimiz haftaya kadar tam bir ölüm makinesine dönüştüğünden kendisinin dahi haberi olmadığını ifade etti. Ersin Özbükey, durumu geçen Cuma sabah saatlerinde ailesine ait olan bakkal dükkanının başında dururken tesadüfen fark ettiğini belirtti ve ekledi: "Askerliği İzmir'de orduevinde garson olarak yaptığım için önce biraz şaşırdım, bir süre duruma uyum sağlamaya çalıştım. İşte o ara, bir 10-15 dakika sonra zaten dükkanda ve yakın çevresinde sağlam adam kalmamıştı."
Kebap askerlik yapmış
Askerlik görevini ifa ettiği dönemde özel bir eğitim alıp almadığı yönündeki sorulara karşılık kendisinin esas sınıfının garson er olduğunu hatırlatan Özbükey, verdiği "Acemide yanaşık düzen eğitimi aldık, üç atışı yaptık. Ordu cimnastiği, koşu filan da vardı ama yani öyle tam bir ölüm makinesine dönüştürecek bişey hatırlamıyorum. Ekseriyetle taş toplayıp ot yoluyorduk. Ustada tabi farklı; sabah 8 akşam 8 arası garsonluk yapıyordum, arada öğlen bir saat yemek arası. Son iki ay kolluk tutmaya başladım, *** torunlar gelince mıntıkadan filan da düştük işte. Has torundan sonrası da yatış zaten. Bayağı kebap askerlik yaptım aslında..." yanıtıyla, aynı yer aynı adamlar olsa yine gideceğinin sinyallerini verdi.
"Yaşamayan bilmez"
"Durup dururken nasıl tam bir ölüm makinesine dönüştüğümü inanın ben de anlamadım. Halen geceleri uykumdan sıçrayarak uyanıyorum." diye dert yanan Özbükey, "Ailemin ve yakın çevremin desteği olmasa bir noktada kafayı yemem an meselesiydi. Zira acemi birliğinde ikisi karavana olmak üzere üç atış yapmış olmak dışında hayatta elime silah almışlığım yok. Yakın dövüş gibi şeyleri de herkesten fazla bilmiyorum; Van Damme filmlerinden, Kurtlar Vadisi'nden, bunlar da sırf televizyondan gördüğümüz kadarıyla..." şeklinde konuştu ve, "ama tersim hakkaten çok pistir benim." sözleriyle içerisinde bulunduğu kimlik bunalımına dikkat çekti.
Halen ailesine ait olan bakkal dükkanını işleten gencin tam bir ölüm makinesine dönüşmesi hakkında Genelkurmay, "Asker ocağının havasından suyundandır" açıklamasıyla yetinirken, Taraf Gazetesi'nin konuyla ilgili olarak ortaya atacağı iddiaların yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyeceğine şimdiden kesin gözüyle bakılıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 13 Mayıs 2010, 17:44   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Güncel Haberler Servisi




emeğine sağlik

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
güncel, haberler, servisi


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Güncel Haberler.. LuisCode Haber Arşivi 1 30 Nisan 2006 13:57