IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 23 Temmuz 2012, 14:11   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yurtdışında üniversite seçiminde bunlara dikkat




Günlerce, belki de aylarca düşündünüz ve sonunda üniversite eğitiminizi yurtdışında yapmaya karar verdiniz. Bunda sonra adım adım yapmanız gerekenleri burada bulacaksınız…
Üniversiteyi yurtdışında okumaya verdikten sonra
İlk belirlemeniz gereken eğitiminizi sürdürmek istediğiniz konunun ne olacağıdır. Eğer ne istediğinizi biliyorsanız sorun yok. Ama kararsızlıklar yaşıyorsanız yapmanız gereken en doğru hareket, öncelikle hangi konuları istediğinizin bir listesini çıkarmaktır. Sonra tek tek bu konuları neden okumak istediğinizi, sizin kariyer ve gelecek planlarınızı ne şekilde etkileyeceğini düşünmeli, kendi doğrunuzu bulmalısınız. Karar vermeye çalışırken üniversite bölüm hocaları ile konuşabilir ve kariyerinizde kendinizi görmek istediğiniz noktadaki kişilerin tecrübelerinden faydalanabilirsiniz. İnternet üzerinden ilgilendiğiniz bölümlerin ders programlarına bakmayı da ihmal etmeyin. Bunların hepsi karar vermenizde yardımcı olacaktır.
Ülke seçimi yaparken
Ne okuyacağınıza karar verdikten sonra sırada ülke seçimi var. Tabii birkaç ayrı ülkedeki üniversitelere başvurmakta mümkün. Ama en sağlıklı olanı tek bir ülke üzerine yoğunlaşmak. Doğru ülkeyi seçebilmek için bir takım kriterlere bakmak gerekiyor. Gitmek isteğiniz ülkenin uzaklığı bu kriterlerden biri. Okurken ülkenize yakın, yolculuğun kısa süreceği, acil bir durumda sürekli uçak bulabileceğiniz bir yer olmasını istiyorsanız Avrupa ülkelerini düşünmeniz gerekecektir mesela. İngiltere uçakla 3 saat sürerken, Avustralya’ya ulaşmak yaklaşık 28 saati alabilmektedir.
Tabii ülke seçimde aslında en realistlik kriter maliyet hesabı. Her ülkenin para biriminin Türk lirası değerine göre okul, konaklama, yol masrafları yıllık tutarı yapacağınız ülke seçimini çok daha belirgin hale getirebilir. Okul, konaklama, yemek masrafı olarak düşündüğümüz zaman ortalama rakamlarla Amerika’da eğitim yıllık 18.000 Amerikan dolarıyken, İngiltere’de 17.000, Kanada’da 10.000 ve Avustralya’da ise 8500 Amerikan doları diyebiliriz. Kanada ve Avustralya paralarının kurlarının düşük olması bu ülkelerde eğitimi daha ucuz hale getirirken, Amerika’nın okul yelpazesinin çok geniş olması ise maliyeti 9000 dolara kadar indirebilme imkanı tanıyor. Gitmek istediğiniz ülkenin vize politikaları doğrultusunda okurken çalışabilme imkanları da yapılacak seçimde büyük etken. Şimdi gitmek istediğiniz ülkeyi belirlediyseniz, sırada daha verilecek bir sürü karar sizi bekliyor demektir.
Uzayan okul listeleri bunaltmasın
İlk başta seçtiğiniz ülkede okumak istediğiniz bölümlerin hangi üniversitelerde olduğunu öğrenmeniz lazım. Bu bilgileri almak için hem İnternetten faydalanabilir, hem Fulbight, British Council, CEC, Avustralya Konsolosluğu ve Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği ( UED) gibi kuruluşlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca eğitim danışmanlığı şirketlerinden de en doğru bilgileri, en hızlı şekilde alabilirsiniz. Üniversiteleri öğrendikten sonra istediğiniz okullardan oluşan uzun bir liste hazırlamanız doğru olacaktır. Sonra bu uzun listenin başvuru yapılacak okul sayısı kadar daraltılması gerekecek. En efektif okul başvuru sayısı dört.
Akademik eş değerlilik
Öncelikle seçtiğiniz okulların içinden akademik olarak eş değerde uygunluk göstereceğiniz okulları bulmanız gerekecek. Mezuniyet not ortalamanız, okulun istediği minimum ortalamaya uyuyor mu? İstenilen sınavlarda ( SAT, GMAT, GRE, TOEFL gibi) almış olduğunuz puanlar, olması gerekeni tutuyor mu? Şartlı kabul mü istiyorsunuz? Kısacası siz istediğiniz okulun minimum şartlarına uyabiliyor musunuz? Bu kriterleri karşılaştırarak kabul edilebileceğiniz okul tahmini yapmak, sizi doğru tercihlere biraz daha yakınlaştıracaktır.
Bütçe eş değerliliği
Bu noktada karşımıza gene en önemli kriter çıktı: Para. Bu işe ayırmış olduğunuz bütçe ile okulun maliyetinin eş değerde uygunluk göstermesi en önemli ve gerçekçi tercih nedenidir. Akademik olarak uygun olan okulları belirlediniz. İçlerinden bütçeniz için doğru olanları da seçtiniz. Listeniz en efektif okul listesine doğru hızla azalmakta.
Okulun yeri ve yabancı öğrenciye sunduğu olanaklar
Okulun yeri sizin için belirleyici etken olmayabilir ama dikkat edilmesi gereken bir noktadır aslında. Seçtiğiniz şehir veya kasaba eğer sizin için doğru yer ise, çok yabancı olduğunuz bir ortama giderken sizi motivasyon olarak pozitif yönde etkileyecek, adaptasyonunuzu kolaylaştıracak ve bütün bunların sonucunda başarılı olmanızı sağlayacaktır. Okulların yabancı öğrencilere sunduğu olanaklar da kararınızda etkileyici bir rol oynayabilir. Yerleşmenize yardımcı olup olmadıkları, yabancı öğrenci oryantasyon programının olup olmadığı, konaklama ve sosyal imkanları, öğrenci nüfusu gibi bilgiler sizin tercihinizi kolaylaştıracaktır.
Listenin son hali
Bütün bu aşamaları göz önüne alarak yaptığınız elemeler sonucunda 4 okula kadar inebilirsiniz. 4 okula başvurmak etkili ve başarılı bir yöntemdir. Dikkat edeceğiniz en önemli nokta: Listeye garanti olarak girebileceğiniz 1, muhtemelen kabul edilebileceğiniz 2 ve girme ihtimalinizin düşük olduğu 1 üniversiteyi yazmalısınız. Okullar başvuruları değerlendirirken o yıl kaç kişinin başvurduğunu, yeni öğrenci kapasitelerini ve o yıl başvuranların genel düzeylerini dikkate alacaklarından istediğiniz ama girme ihtimalinizin zayıf olduğu bir okula da mutlaka başvurmalısınız.
Eksik bir belge yeniden başlamanıza neden olabilir
Sıra başvuru aşamasında. En çok dikkat edilmesi gereken husus, her üniversitenin kendine göre belirlediği son kayıt başvuru tarihi. Bu tarihi bir gün bile geciktirdiğiniz takdirde, yeni kayıt dönemini beklemek zorunda kalacağınızı unutmayın.
Gerekli belgeleri gönderdiğiniz okullar, bu belgeleri aldıklarına dair bilgiyi size geçeceklerdir. Bundan sonra yapmanız gereken sabırla, inatla belirli aralıklarla başvurduğunuz okulları arayıp, e-mail, telefon ve faks yoluyla başvurunuzu takip etmek olacak. Birden fazla okula kabul edilir ve yeni bir kararsızlık bulutu içerine girerseniz yapmanız gereken en güzel hareket yurtdışı eğitiminde deneyimli kişi ve kuruluşlarla konuşarak son tercihinizi yapmak olacaktır.
Şimdi rahat bir nefes almak ve aldığınız mesafelerin keyfini çıkarmak hakkınız. Geleceğe doğru uzun bir yolculuğa başladınız artık, yolunuz açık olsun…

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bunlara, dikkat, seciminde


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bikini Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Burce Ah Kadınlar 0 30 Mart 2012 16:54
Yurtdışında nasıl üniversite okuyabilirsiniz? N999 Ödev ve Tezler 0 02 Mart 2012 22:15
Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gerekenler Süslü Ah Kadınlar 0 26 Şubat 2010 01:54
Eş Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli YapraK Aile Evlilik ve Çocuklar 0 21 Mart 2009 03:38