IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

3Beğeni(ler)
  • 2 Post By Feronia
  • 1 Post By Dedecan61

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 26 Haziran 2022, 14:40   #1
Çevrimiçi
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kronik yorgunluğu gideren altın diyet




Kronik yorgunluğu gideren altın diyet

Sürekli yorgun hissediyorsanız nedeni demir yetersizliği olabilir. Yapacağınız özel bir diyetle ve yaşam düzeninize küçük müdahalelerle bu sorunun üstesinden gelmeniz mümkün... Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez anlatıyor... (Sabah)


Türkiye'de yaygın görülen demir yetersizliğine bağlı birçok kişide saç dökülmesi, tırnaklarda kuruma, tırnaklarda şekil değişikliği, gün içinde halsizlik, bitkinlik ve sabah yorgun uyanma demirin ya yetersizliğinin ya da demir eksikliği anemisinin belirtileri anlamına gelmektedir.
Genelde dünya nüfusunun neredeyse yarısını etkileyen demir eksikliği en önemli sağlık sorunları arasında yerini almaktadır. Bu nedenle demirden zengin beslenme ve yetersizliğe göre mutlaka demir desteği tedavisi uygulanmalıdır.

Peki, vücutta yeteri kadar demir yoksa ne olur?
Demir, oksijenin taşınmasında aktif rol oynuyor ve yeterli derecede oksijen olmaması halinde aşırı yorgunluk, bitkinlik, uyuşukluk, nefes darlığı ve çarpıntı olur. Demirin aşırı eksikliğinde; bu sorunlara ek olarak dilde iltihaplanma, tırnaklarda şekil bozukluğu ve iştah kaybı gibi belirtiler görülür. Tedavi edilmemiş ve ilerleyen demir eksikliği anemisi zamanla kalp yetmezliğine yol açabilecek kardiyovasküler ve solunumla ilgili değişimlere neden olabilir.

Yetişkinlerin yüzde 60'tan fazlasının demir desteğine ihtiyacı bulunmaktadır. Bebekler, üreme çağındaki kadınlar, gebe ve emziren kadınlar, vejetaryenler daha fazla demire ihtiyaç duyar. Yeterli demir deposu olunca fiziksel ve bilişsel performans artar, bitkinlik, yorgunluk ortadan kalkar. Besinlerle günlük demir ihtiyacımızı karşılayabilir miyiz?
Besinlerde demir hem ve hem olmayan demir olmak üzere iki formda bulunur. Hem demirin emilim oranı yüksektir (yüzde 15). Kırmızı et, balık, tavuk ve hindi etinde fazla miktarda bulunur. Hem olmayan demir ise yumurta, tahıllar, sebze ve meyvelerde bulunur.
Hem olmayan demirin emilim oranı başta C vitamini, kırmızı et, balık ve kümes hayvanları olmak üzere diyet zenginleştirici faktörlerin varlığına bağlı olarak yüzde 3 ila yüzde 8 arasında değişir.
Yetersiz miktarda demir içeren yanlış diyetlerle beslenmek, et yememek, hazır gıdalarla beslenmek, yeme bozuklukları, kronikleşmiş ishal, enfeksiyon ve kanamalar, sürekli kan sulandırıcı (antikoagülan) ilaç kullanımı ve kadınların menstrüral dönemlerinde demirin yetersizliği ya da demir eksikliği anemisinin görülme sebepleridir.
Bunlara ek olarak baklagillerde, rafine edilmemiş tahıllarda, kepekli ekmekte bulunan fitatlar, çay, kahve ve kakaoda bulunan tanenler, okzalatlar, yüksek miktarda diyet lifi tüketimi, emilim bozuklukları, proteinden fakir beslenmek demirin emilimini azaltan etmenlerdir ve demir eksikliği anemisine neden olabilmektedir.
Yumurta iyi bir demir kaynağı olarak bilinse de yumurtanın sarısındaki demir, fosfitin nedeniyle zayıf şekilde emilir.

EMİLİM İÇİN ANAHTAR MOLEKÜL

Hepsidin karaciğerde sentezlenen bir peptiddir ve vücuttaki demir dengesinin temel düzenleyicisidir. Demir salınımı yapan dokulardan demirin kana geçişini düzenler. Organ hasarına sebep olan en yaygın aşırı demir yükü hemokromatozun altında hepsidin eksikliği yatar. Hepsidin, demir taşıyan hücrelerdeki demir vericisi ferroproteine bağlanarak demirin hücreden çıkışını engeller, bağırsaklardan demirin emilimini ve hepatik depolardan demirin taşınmasını engelleyerek kan demir düzeyini ve dokulara demir dağılımını kontrol eder.
Hepsidin sentezi demir yüklenmesiyle artar, anemide azalır. Bu sebeple fazla demir almak hiçbir zaman tedavi edici olmamaktadır. Hepsidin mekanizması nedeniyle ne kadar demir alırsanız alın vücut bunu dengeleyici bir fizyolojik yol ile belirli miktarını emer.

Mesela 100 mg demir içeren destek kullandınız vücut bunun ancak yüzde10 kadarını emer yani 8 mg kadarını. Geri kalan 92 mg bağırsağın duedonum kısmına çökelti halinde blok şeklinde kalmasını sağlar. Bu durum mide ağrısı, kabızlık, şişkinlik ve dışkıda koyu renk değişiminin oluşmasını sağlar. Bu nedenle yüksek doz yerine idame doz olan 15-20 mg demir içeren destekler kullanarak bu semptomların oluşması önlenerek demir tedavi edilmelidir

Cnnturk

__________________
Ey Türk Bayrağım,Vatanımın sembolu,Namusum !
Korkma yılma senin yanında bizler varız Vatanımızın sembolü. Bayragim. Bizler Osmanli Torunlariyiz. Senin yanındayiz asla yılma korkma.
Sen daima dalgalanacaksın




Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 26 Haziran 2022, 14:42   #2
Çevrimiçi
# Forum Dedesi #
Yardımcı Admin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kronik yorgunluğu gideren altın diyet




Vucutta demir kalmassa eğer tabiri caizse aynı paslı demir gibi olursun yeşil sebze şart...
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Yahudi mi dediniz? onlar yumurtalarini pisirmek icin dunyayi atese vermekten cekinmeyen LANETLILERDIR!!!
Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

Alt 03 Temmuz 2022, 23:52   #3
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kronik yorgunluğu gideren altın diyet




ben hep yorgunum ya psikolojik durumda olabilir

 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Gram altın 214 Lira oldu! Peki, yarım altın ve gram altın ne kadar? Altın fiyatları… Sanem Ekonomi Haberleri 0 20 Aralık 2018 14:10
“Kanser kronik ama destek kronik değil” Sanem Sağlık Köşesi 0 05 Mayıs 2018 01:19
Diyet Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 27 Altın Kural Lcia Diyet Listeleri 0 27 Kasım 2014 17:17
Ödem Gideren Diyet Liaaa Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 20 Ekim 2012 14:05