IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Tanem

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 09 Ekim 2022, 19:26   #1
Çevrimdışı
Tefeci'nin Kızı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Oyun Terapisi Nedir ve Oyunun Önemi




Oyun Terapisi Nedir ve Oyunun Önemi



[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]



Biz yetişkinler nasıl düşüncelerimizi, duygularımızı sözcüklerle anlatabiliyorsak, çocuklarında kendilerini en rahat ifade edebildikleri ortam oyunlardır. Bu durum Oyun terapisi nedir sorusunu cevaplamamız için bize imkan sağlar. Oyun terapisi, oyun ve oyuncaklar aracılığıyla çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerini sağlayan terapi sürecidir. Oyun oynarken çocuk rahatlar ve empati duygusuyla gelişir. Montaigne’nin belirttiği gibi ”çocukların oyunu oyun değil, onların en ciddi uğraşıdır” şeklinde özetlenebilir.

Terapi sırasında, duygusal problemleri ifade etmelerine yardımcı olan çeşitli oyun terapisi oyuncakları kullanılır ve çocukların hayal güçleri esas alınır.

Aileler, oyun terapisi hakkında bilgi almak isteyebilir. Bunun için öncelikle oyun terapisinin işleyişini anlamak gerekir. Bir çocuğu anlamak bir yetişkini anlamaktan farklıdır ve zordur. Öncelikli olarak, çocuğu da bir birey olarak görmeye çalışarak başlamalıyız. Çocuk kendini özgür ve özel hissettiği, cezalandırılmaktan korkmadığı ve belli sınırlar içerisinde her istediğini yapabildiği bir ortamda kendisi olabilir. Kendisini oyun oynayarak anlatabilir. Çocuğun alışkın olduğu oyun ortamı, çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etmeyi kolaylaştırır. Davranışlarını etkileyen kızgınlıklarını, korkularını, üzüntülerini, hayal kırıklıklarını anlayabilmek oyunlar sayesinde mümkündür. Çocukla teröpatik ilişki kurmak oyun terapisinin altın kuralıdır.

Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Bize yardımcı olabilir?

Anksiyete / Endişe - Saldırganlık / Öfke

Kaygı ve Korkular - Sosyal İçe Kapanıklık

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite - İletişim Problemleri

Okuma Bozukluğu - Kardeş kıskançlığı

Güven Eksikliği / Depresyon - Okula başlama / Uyum

Dürtüsellik - Boşanma sonrası adaptasyon sorunları

Travma - Yas ve ölüm

Öğrenme Güçlükleri

Oyun Terapisinin Faydaları nelerdir?

Oyun Terapisi sayesinde tramvatik deneyimler geçiren çocukların duygularına ulaşmak mümkün hale gelir. Terapi ile başa çıkamadıkları duygularla nasıl mücadele edebileceklerini öğrenirler. En çok uygulanan teknik ise rol oyunlarıdır.

Oyun Terapisi sürecinde çocuklar olaylarla ilgili bakış açılarını, davranışlarını değiştirebilirler. Baş etmekte sorun yaşadıkları duyguları oyun sırasında yeniden yaşayarak bu tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alır hale gelirler.

Oyun terapisinin faydaları arasında çocukların;

• Yaşadıkları dünya hakkında öğrenmelerine

• Duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine

• Zihinsel ve fiziksel becerilerini geliştirmelerine

• Etkili sosyal beceriler geliştirmelerine

• İlişkilerde güçlü bağlar kurabilmelerine yardımcı olur.

Oyun Terapisi Oyuncaklar

Oyunun çocuğun gelişimi üzerindeki etkileri ne kadar önemliyse aynı şekilde oyun materyalleri de çok önemlidir. Oyuncaklar çocuğun seçme, değerlendirme duygusunu ve yaratıcılığını geliştirirken aynı zamanda kendi kendine karar verebilme ve belirli alanlarda beceriler kazanmasına da olanaklar hazırlamaktadır.

Bu durumda bizler oyuncakları, gelişim basamakları boyunca çocuğun hareketlerine düzen getiren zihinsel, bedensel ve psikososyal gelişimlerinde yardımcı olan hayal gücünü ve yaratıcı yeteneklerini geliştiren tüm oyun malzemeleridir şeklinde tanımlayabiliriz.

Çocuklar için büyük öneme sahip olan çeşitli boyutlar ve renklerdeki oyun malzemeleri, çocukların oynarken hem eğlenmesine, hem de renk, boyut, biçim, şekil gibi kavramları öğrenmelerine yardımcı olur. Oyun terapisi faydaları arasında çocuğun arkadaşlarıyla birlikte oynarken paylaşmayı, beklemeyi, iş birliği yapmayı da öğrenebilmesi sayılabilir. Buna ilaveten çocuklar ellerine geçen oyuncakları bozarak, kırarak, parçaları ayırıp birleştirerek hem meraklarını giderir tatmin olurlar hem de objelerin özelliklerini inceler ve keşfederler.

Oyun Terapisinin Çocuğumun Evdeki Oyunundan Farkı Nedir?

Oyun oynamak çocuğa yaşamlarında insanlarla girdikleri etkileşimleri yeniden canlandırma fırsatı veren doğal bir fırsattır. Oyun terapisi amacı olarak üç ana nokta sıralanabilir: İlk ikisi çocuğun bilişsel ve motor gelişimini desteklemek, üçüncüsü ise duygusal çatışmaların çözülmesini sağlamaktır.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisinde, oyun terapisi eğitimi alan terapistin yarattığı yoğun empati, kabul ve güven içeren ortamda, çocuk iç dünyasını oyun yoluyla ortaya koyar ve yaşadığı sıkıntılarla başa çıkmaya çalışır.

Oyun Terapisinde, bebekler, aile evi, müzik aletleri, mutfak ve yiyecek temalı oyuncaklar, kum havuzları, oyuncak arabalar, Legolar vb. birçok oyun terapisi eşyaları ve oyuncak bulunur. Oyun terapisi çeşitleri, ailelerinde katılımının sağlandığı Filial terapi, kum havuzu, bilişsel davranışçı oyun terapisi olarak sıralanabilir.

__________________
''Zamanın Eli Değdi Bize
Artık Aynı Değiliz
İkimiz de''


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Farklı Faydalarıyla Oyun Terapisi Türleri Tanem Eğitim 0 09 Ekim 2022 19:19
Oyun Terapisi Nedir? Nasıl Yapılır? Kimler yapabilir ? Tanem Eğitim 1 08 Ekim 2022 13:11
1. Oyun ve Oyunun Temel Özellikleri Tanem Okul Öncesi Oyunlar 0 12 Haziran 2022 20:15
Dans Ve Hareket Terapisi - Dans Terapisi Nedir? Elysian Dans 0 11 Mayıs 2014 17:11
Oyun Terapisi Nedir? Oyunla Terapi Yapılabilir mi? Liaaa Ruh Sağlığı 0 24 Ekim 2012 21:08