IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 11 Aralık 2007, 20:28   #1
querx
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Ergenlik Çağı Sorunları ve Aile




bence bu konu burdaki bi kaç arkadaşımıza yol gösterecek

Ergenliğin uzun bir süreç olduğu ve bunun ilk evresinin 10-13 yaşları arasında yaşandığı, yoğun olarak 18 yaşına kadar devam ettiği ifade edildi.

“Ergenlik Çağı Sorunları ve Ailenin Yeri” konulu panelde konuşan Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, “Ergenlik çağında yaşanabilecek sorunlar tüm hayatı etkiliyor” derken, Prof. Dr. Ayşe Avcı, “aileler, ergenlik döneminin hasarsız atlatılması için çocuklarına baskı ve esnekliğin dozunu iyi ayarlamalıdır” dedi.
Kız ve erkek çocuklarının ergenlik çağına geçişten itibaren, biyolojik ve psikolojik sorunlarının ihmal edilmesinin, gelecekte telafisi güç sonuçlar yaratabileceği, bunun önlenmesinde en büyük görevin ailelere düştüğü bildirildi. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Adana Şubesi’nce düzenlenen “Ergenlik Çağı Sorunları ve Ailenin Yeri” konulu panel, Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda yapıldı.
Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oktay Kadayıfçı, “Ergenlik çağında yaşanabilecek sorunlar tüm hayatı etkiliyor” uyarısında bulundu. Ergenliğin uzun bir süreç olduğunu ve bunun ilk evresinin 10-13 yaşları arasında yaşandığını ve yoğun olarak 18 yaşına kadar devam ettiğini ifade eden Kadayıfçı, bu devrede kişinin kendine “Kimim? Ne olmalıyım? Ne olacağım?” sorularını yönelttiğini ve kaygılara kapılabildiğini söyledi.
Kadayıfçı, Türkiye’de halen cinsel konuların bir tabu olarak kabul edildiğini ve konuşulmak yerine gizlendiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “ABD’de, 15 yaşına gelmiş her 4 gençten biri cinsel ilişkiye başlıyor. 18 yaşındaki her 4 genç kızdan biri en az bir kez hamile kalıyor. 5 gençten biri sigara bağımlısı ve yine her 12 lise öğrencisinden biri intihar girişiminde bulunmaktadır. Bu veriler, Türkiye için de geçerlidir, ancak birçoğu gizli kalmaktadır.”
Kadayıfçı, önemli olan unsurun, sorun yaşanmadan önlem almak olduğuna dikkati çekerek, bu konuda da ailelerin çocuklarına karşı yaklaşımlarının büyük rol oynadığını kaydetti.
Duygusal ve davranışsal değişiklikler
Ç.Ü. Çocuk ve Gençlik Çağı Ruh Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Avcı ise ergenlik çağındaki her bireyde duygusal ve davranışsal değişiklikler görüldüğünü, bunların bazıları önemsiz olmakla birlikte bazı hallerde süratle önlem alınmasının zorunlu olduğunu bildirdi.
Avcı, 12-14 yaşında değişimlerin daha yoğun görüldüğünü, bu çağda bireyin, bedenindeki değişimlere son derece duyarlı olduğunu, hatta az bir oranda olmakla birlikte eşcinsel eğilimlerin dahi görülebileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Bireyde, yetişkinliği reddetme, bebeksi davranışlar, katı ve değişmez kurallar koyma, aşırı ve yoğun dini uğraşlar ve bundan dolayı da arkadaş grubundan uzaklaşma, yaşıtları ile birlikteliği reddetme ve gelecekle ilgili konularda gerçekten uzak beklentiler görülülebilir.
Derslerine çok düşkün olan bir çoçuk birdenbire bu tutumundan vazgeçip ders çalışmayı reddedebilir. Daha önce korku bilmeyen çocuk, gece korktuğu gerekçesiyle annesi ile birlikte yatmak isteyebilir. İşte tüm bu durumlarda mutlaka bir uzmandan yardım alınarak önlem yoluna gidilmelidir.”
Avcı, bazı ailelerin de çocuklarını, iyi bir çevrede yetiştirme uğruna tüm imkanlarını zorlayarak, yakınındaki okul dururken, daha seçkin bir semtteki okula kayıt yaptırma gibi hatalara düştüğünü, bu tür davranışların, bireyi daha çok bunalıma sürüklediğini kaydetti.
Avcı, “Aileler, ergenlik döneminin hasarsız atlatılması için çocuklarına baskı ve esnekliğin dozunu iyi ayarlamalıdır. Sorunlara karşı duyarsız kalmamalı, onunla ilgilendiğini her fırsatta ortaya koymalıdır” dedi.
Kız çocuklarının ergenlik çağı
Ç.Ü. Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ürünsak da, kız çocuklarının ergenlik çağı sorunlarının başında ilk adet kanamalarının yer aldığını belirterek, “Bu ihmal edilmemelidir” dedi.
İlk adet kanamasının 14 yaşına kadar gerçekleştiğini ancak, 16 yaşına kadar görülmediğinde bunun bir sorunun habercisi olduğunu ifade eden Ürünsak, şöyle devam etti: “İlk adet kanaması olmasına rağmen, 6 aya kadar tekrar adet görülmezse veya 45 gün içinde birkaç kezden fazla kanama oluyorsa mutlaka hekime başvurulmalıdır. Adet gecikmesi ya da düzensizliği genetik hastalıklar ya da stresten de kaynaklanabilir. Sorunun çözümü için önce nedenini tespit etmek gerekecektir.”
Panele, çoğunluğu kadınlardan oluşan çok sayıda davetli katıldı.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
aile, cagi, ergenlik, sorunlari, sorunları


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
ADÖLESAN (Ergenlik) Çağı Çocuklarda Beslenme Burce Diyet ve Sağlıklı Beslenme 0 10 Mayıs 2014 15:14
Ergenlik Sorunları Zen Ergen Sağlığı 0 31 Ekim 2012 22:35
Ergenin aile içi ilişki ve sorunları Cry Ergen Sağlığı 0 24 Nisan 2012 11:50
Erken ergenlik nedir? + Ergenlik gecikebilir mi?.. Sevda Ergen Sağlığı 1 21 Kasım 2010 20:39