IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
 
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 19 Kasım 2010, 19:51   #1
Çevrimdışı
Aze
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İşte hükümetin yeni cemevi formülü




Diyanet'in ibadethane olarak kabul etmediği cemevleri için yeni formül bulundu.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Hükümet, Alevi açılımının en önemli ayaklarından biri olan cemevlerinin statüsü konusunda yeni bir formül geliştirdi. Yeni formüle göre cemevleri, müstakil yasa çıkarılarak “kültürevleri veya inanç merkezleri” adı altında Başbakanlık’la ilişkili kurum olarak konumlandırılacak.

Yardım aktarımı başta olmak üzere cemevlerine ilişkin diğer çalışma usulleri yönetmelikle belirlenecek.

Milliyet gazetesinin haberine göre hükümet, Alevilik ve cemevleri konusunu “hukuki” ve “teolojik” olarak masaya yatırdı. Din bilginlerinin bulunduğu bir komisyon “Teolojik” değerlendirmede, “Her dinin bir ibadet yeri var. İslam’da ibadet yeri mescittir. Kuran ibadet yeri olarak mesciti gösteriyor. Aynı Allah’a ve Kuran’a inanıyorsak niye biz ibadet yeri olarak ikilik çıkarıyoruz. Gelin dini kaynaklara göre adım atalım. Mezhep yapılanması farklı. Kültürel ritüellerin olduğu yerleri farklı tanımlayalım” noktasından öteye bir ilerleme kaydedemedi.


Yeni statü

Alevi hukukçuların da bulunduğu komisyon ise hukuki açıdan “üç formül” ortaya koydu. Komisyon cemevlerinin statüsünü yönelik üç formülü, “kamu yararına dernek olsun”, “Diyanet bünyesinde mezhepler genel müdürlüğü kapsamında değerlendirilsin” ve “ibadethane olarak tanınsın” şeklinde sıraladı.

“Cemevlerinin ibadethane olmasına” sıcak bakmayan hükümet, diğer iki formül için taraflarla temas kurarak nabız yokladı. Hükümet cemevlerinin ibadethane olmasını gündemden çıkarmasına, “Alevi dedeleri, babalar ve zakirlerin devletten maaş alması ve memur statüsünde değerlendirilmesi tekke ve zaviyelerin kapatılmasına ilişkin devrim kanunlarına aykırı olur” görüşünü gerekçe gösterdi.


Diyanet'te Mezhep Müdürlüğüne tepki


Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde “Mezhepler Genel Müdürlüğü” kurulmasına ise hem Diyanet’ten hem de Alevilerden tepki geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı, kurum bünyesinde Alevilere ilişkin bir oluşumun dini açıdan sıkıntı yaratacağını diğer mezhepler açısından sorun yaratacağını görüşünü Başbakanlık’a bildirirken, Aleviler de Diyanet içindeki yapılanmaya sıcak bakmadı. Bir diğer formül olan cemevlerinin “kamu yararına dernek” statüsünde olmasına ise bazı Alevi oluşumları direnç gösterdi. Hükümet kamu yararına dernek statüsü ile elektrik, su, inşaat gibi konularda cemevlerine mali yardım aktarmayı hedeflemişti.


Cemevleri için ayrı yasa

Her formülde bir engelle karşılaşan hükümet, bu kez, “müstakil yasa” ile cemevlerinin statünü belirlemeyi gündemine aldı. Formüle göre, müstakil bir yasa çıkarılarak cemevleri “kültürevleri veya inanç merkezleri” şeklinde Başbakanlık bünyesinde veya Başbakanlık’la ilişkili kurum olarak konumlandırılacak. Cemevlerine maddi yardımın nasıl aktarılacağı başta olmak üzere diğer işleyişler yönetmeliklere bırakılacak. Bu formüle ilişkin Alevilerle temas kuracak olan hükümet, konuyu Bakanlar Kurulu’nda da değerlendirmeye alacak.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
 

Etiketler
cemevi, formã¼lã¼, hã¼kã¼metin, İşte, Ä°ÅŸte


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Hükümetin 6 aşamada dershaneleri bitirme formülü PassioN Haber Arşivi 0 26 Mart 2012 20:18
İşte hükümetin memura zam teklifi! Lucifer Haber Arşivi 0 29 Ağustos 2010 09:03
YÖK'ten yeni İngilizce formülü Satuk Haber Arşivi 0 17 Ocak 2010 14:33