IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 29 Ocak 2011, 18:05   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bartın





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ŞEHİR HAMAMI – BARTIN: 1747 yılında Bartın Voyvodası Çalıkoğlu tarafından yaptırılmıştır. Yapının duvarları harçlı moloz taş, iki katlı soyunma yeri ahşaptır. Bir büyük, üç küçük kubbeli olup, ortasında küçük bir şadırvanı vardır. Ana mekan camekanlı Soymalık, Sıcaklık ve Külhan’dır.
SOMAKLIOĞLU HAMAMI – BARTIN: 1883 yılında Somaklıoğlu Hacı Mustafa Bey tarafından yaptırılmıştır. Günümüze kalıntıları ulaşabilmiştir.
AMASRA HAMAMI: 17 yy.da yapıldığı sanılmaktadır. Soğukluk, Ilıklık, üç kurnalı yıkanma yeri ve su hazneleri ile külhan bulunmaktadır. Yıkanma yeri bir orta kubbe iki yarım kubbe ile örtülüdür. Soğukluk kısmı yıkılmıştır. Dört köşesinde görülen “Biye”ler Anadolu Beylikleri döneminin tipik mimari özelliklerini taşımaktadır.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 29 Ocak 2011, 19:00   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bartın




Batın’ın antik çağlardaki adı “Parthenia“dır. Yerleşim “Parthenious“ ırmağının kenarında kurulduğundan ırmağın adını almıştır. Bu isim “Sular İlâhesi" “Muhteşem Akan Su“ ve tanrıça Athena’nın sıfatlarından olan “Genç Bakire“ veya “Genç Kızlar İçin Koro Türküleri“ manalarında Zeus tarafından konulmuştur. Gerçekten Bartın hala genç ve bakir, Irmak ise türküler gibidir o muhteşem akışıyla Tanrı Artemis’in bile Parthenious kenarında avlanırken saçlarına nergis çiçekleri taktığı, yıldızlardan yapılmış elbiseler giydiği söylenir. Hatta ara sıra gelip bu ırmakta yıkandığı, ırmak etrafında oturanların ona taptığı mitolojilerde yazılıdır.
İlk sahipleri olan Gaskalar ve Hititlerden sonra Frig ve Fenike, İon-Milet, Kimmer, Lidya, Pers, Makedon ve Helen, Roma-Bizans-Ceneviz ve Osmanlı dönemlerini yaşamıştır.
M.Ö. 70 yılında Anadolu’ya giren Romalılar Pontus Krallığının Egemenliğine son vererek yöreye sahip oldular. Roma döneminde Bitinya ve Pontusun Paflagonyadaki bölümü Bitinya-Pontus eyaleti olarak Satraplıkla yönetilmeye başladı. Amasra ise bu eyaletin Pontus bölümü başkenti oldu.
M.S.395 yılına kadar Roma İmparatorluğu’nun, Roma-Bizans bölünmesi üzerine de Bizansın payına düşen Bartın ve çevresi uzun yıllar Bizans’ın hakimiyetinde kaldı.
Bartın ve çevresi Bizans’tan sonra 11.YY sonlarında Anadolu Selçuklularının eline geçti.200 yıllık Selçuklu döneminden sonra 1326’da Kastamonu yöresine hakim olan Candaroğulları Beyliği ve 1392’den itibaren de Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yer aldı.
1460 yılına gelindiğinde, Bartın ve Çevresi; Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde, Amasra ise Ceneviz Kolonisi idi. Anadolu’da Türk birliğini sağlamak Cenevizlilerin elinde bulunan Karadeniz ticaretini ve denizyolunu ülkesine kazandırmak amacıyla Kuzey Anadolu Seferine hazırlanan Fatih Sultan Mehmet Han, ilk hedef olarak Amasra, Kastamonu ve Sinop’ seçti.
1460 yılında, Fatih Sultan Mehmet Üsküdar’dan avlanmak bahanesiyle yola çıkarken, Mehmet Paşa Komutasındaki Osmanlı Donanması da denizden hareket etti. Fatih Bolu’ya geldiğinde Kastamonu ve Sinop yörelerine hakim olan ve Candaroğulları Beyliği’nin devamı sayılan İsfendiyaroğulları’nın Beyi İsmail Bey, padişaha kıymetli eşyalar göndererek bağlılığını bildirdi. Yoluna devam eden Fatih Sultan Mehmet Han Ekim ayında Bartın’a gelip ordugahını bugünkü Orduyeri’ne kurdu. Donanmayla haberleşme sağlayan haberciler, Donanmanın Amasra açıklarında göründüğünü bildirdiklerinde, Amasra üzerine yürüyen Fatih, Ceneviz Senyoru’ndan kan dökülmemeden Amasra’yı teslim aldı.
Bartın,Osmanlı döneminin 1460-1692 yılları arasında Anadolu Beylerbeyliği’ne bağlı Bolu Sancağı sınırları içinde yer aldı. Bolu Sancağının kaldırılmasıyla 1692-1811 yılları arasında Voyvodalıkla yönetilen Bartın, 1811 yılında da Kastamonu Vilayetine bağlı olarak yeniden kurulan Bolu Sancağına bağlandı. Bu dönemde ticari potansiyeliyle bölgenin Pazar yeri olan ve Oniki Divan adını alan Bartın, 1867 yılında ilçe oldu. 1867 yılında da Belediye Teşkilatı kuruldu.
Bartın, Osmanlı döneminde, zengin orman kaynaklarını kerestecilik yoluyla üretime açmış, donanmanın kadırga ve kalyon ihtiyaçlarını karşılayan gemi yapımcılığı ile ünlenmiştir. Ayrıca bölge 1700 yıllarında Pazar yeri olarak gelişmiş, 1800 yıllarından sonra da ticaretini İstanbul’a kadar ulaştırmıştır. Öyle ki Bartın ırmağı, 500 tonluk gemilerin deniz kenarındaki “Boğaz“ mevkiinden başlayarak 14 km. lik bir mesafeyi kat edip Bartın şehir merkezine kadar gelebildiği Türkiye'de ki tek ırmaktır.
Cumhuriyet döneminde ise “Amasra Taş Kömürü Kurumu” ile başlayan sanayi yatırımları son yıllarda önemli gelişmeler göstermiştir. Özel sektörün orman, gıda, kağıt ve ambalaj, kimya ve plastik, taş ve toprak, metal eşya ve makime-teçhizat ile tekstil ve konfeksiyon yatırımları, Bartın Organize Sanayi Bölgesi’nin de kurulmasıyla ivme kazanmıştır.
1920 yılında Zonguldak Mutasarrıflığına bağlanan Bartın 1924 yılında Zonguldak’ın il olmasıyla birlikte bu ilin ilçesi haline gelmiştir.
Bartın 07 Eylül 1991 tarihinde, 28.08.1991 tarih ve 3760 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmuştur. Bartın’ın halen Merkez, Amasra, Ulus ve Kurucaşile olmak üzere 4 ilçesi, Arıt Kozcağız, Kumluca ve Abdipaşa beldeleriyle birlikte 266 köyü vardır.

__________________
Eğer "dokuz" CanLı oLsaydın biLe En fazLa "sekiz" kez kaçabiLirdin öLümden..
BiLki "
yedi" düveLe suLtan oLsan dahi Yerin "aLtı" mekan oLacak sana
En fazLa "beş" metre kumaş götürebileceksin Kapatacaksın "dört" açsanda gözünü..
Bu dünya "
üç" günLük dünya , AzraiLin yanında "iki" kat oLup yaLvarsanda nafiLe
ELbet "
bir" gün öLeceksin İşte o gün herşey "sıfır"dan başLayacak..!
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
bartın


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bartın ilinin İngilizce tanıtımı - İngilizce Bartın tanıtımı PySSyCaT Karadeniz Bölgesi 0 04 Kasım 2014 20:23
Bartın Kromna efLatun Karadeniz Bölgesi 0 17 Kasım 2011 22:07
Bartın Güzelcehisar efLatun Karadeniz Bölgesi 0 17 Kasım 2011 22:04
Bartın Çakraz efLatun Karadeniz Bölgesi 0 17 Kasım 2011 22:02