IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Kasım 2011, 22:04   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bartın Güzelcehisar




Bölgede ilk olarak Hititler döneminde yaşayan Pala ve Kaşkalar'ın yaşadığı, sonraları Fenikeliler, Karyalılar ve Akalar dır. M.Ö. 306 yılında Kurucaşile'de Kromna medeniyeti yer alır. İlçenin o dönemdeki adıda buradan gelmektedir. Kromna Anadolu’nun Paflogonya bölgesinde Karadeniz'in kıyısında kurulmuş bir eski çağ kentidir. İyon, Lidya, Pers, Amastrist, Pontus, Roma ve Bizans dönemlerini yaşayan Kurucaşile 1460 yılında artık bir Osmanlı kenti olacaktır. Cumhuriyetimizin ilanından 1957 yılına kadar Bartın İlçesine bağlı nahiye olarak kalan Kurucaşile, 19 Haziran 1957 yılında çıkarılan bir kanunla İlçe olmuş ve Zonguldak İline bağlanmıştır. 1991 yılında Bartın’ın İl yapılmasıyla beraber Bartın’ın İlçesi olmuştur.

Kısmen ev pansiyonculuğu ve Çadır Kampı Alanının bulunduğu Güzelcehisar, günübirlik turistik yoğunluk yaşayan beğenilen plajlardandır. Tarih ve doğal güzelliğin iç içe girdiği Güzelcehisar Plajını diğer plajlardan ayıran bir başka değer de sadece doğal güzelliği değil, sahip olduğu 80 milyon yıllık doğa harikası lav sütunlarıdır. Volkanik faaliyetler sonucunda oluşan magma kayalarının oldukça farklı güzellikler taşıyan en güzel örnekleri; Karadeniz sahilinde harika denizi ve kumu, yeşilliklerle kaplı çevresi ve doyumsuz günbatımı ile görenleri büyüleyen ve mutlaka görülmesi gereken cennet yurt parçalarından biri olan Güzelcehisar'da görülmektedir. Güzelcehisar'ın o eşsiz kumları üzerinde yüründüğünde uzun kumsalın batı ucunda başlayan sütun yapılı lavların, denizden bir duvar gibi yükselerek buradan yine bir doğa harikası olan Mugada koyuna kadar deniz kıyısının tümünü kaplamaktadır.

Güzelcehisar Lav Kayaları

Tarih ve doğanın iç içe olduğu Güzelcehisar denince akla "Lav Sütunları" gelir. Bugün bilinen Karadeniz dağ kuşağı, günümüzden 80 milyon yıl önce volkanların yer aldığı bir yay şeklinde idi. Bölge derin bir vaziyette Tetis Okyanusu ile kaplıydı. Anılan okyanus tabanının kuzey yönünde dalıp batması, her iki tabanın yerin derinliklerinde eriyip yüzeye çıkması sonucunda, Bulgaristan sınırında başlayıp Gürcistan'a kadar varan bir alanda, volkanlar serisine sebep olmuştur. Volkanlardan akan lavlar soğuyup kristalleşerek kaya haline dönüşürken, soğuma ve katılaşmanın doğal sonucu olarak büzülmüştür.

İşte bu büzülme kayada gerilim yaratmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak çatlaklar meydana gelmiş ve bu çatlaklar giderek büyümüştür. Altıgen, beşgen ya da dörtgen biçimli bir yapıya dönüşen bu düzgün geometrik yapıya Lav Sütunu adı verilmektedir.

Güzelcehisar lav sütunlarının çapları 50-100 cm olup, boyları 30 metrenin üzerindedir.
Kuzey İrlanda, İskoçya ve Kalifornia'da bulunan lav sütunları koruma altına alınarak doğal miras kabul edilmişlerdir. Türkiye'de Jeolojik Miras Envanteri Önerileri içersinde bulunan Güzelcehisar lav anıtları, dünyanın ender gelişmiş doğal oluşumlarındandır.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bartın, güzelcehisar


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bartın Çakraz efLatun Karadeniz Bölgesi 0 17 Kasım 2011 22:02
Bartın İnkumu efLatun Karadeniz Bölgesi 0 17 Kasım 2011 22:00
Bartın Sır İl ve İlçelerimizin Tarihçesi 1 29 Ocak 2011 19:00
Bartın Yöresi Sır Yöresel Yemekler 0 19 Ekim 2010 18:14