IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 17 Kasım 2011, 22:02   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bartın Çakraz




Kuruluşu ile ilgili kesin bilgiler bulunmamakla birlikte Çakraz'ın tarihini, Amasra 'nın tarihinden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu da ortalama 2500 - 3000 yıllık bir dönem demektir.
Bazı kaynaklar yörenin ilk sakinlerinin Erythinoslar olduğunu belirtirler. Bundan sonra İyonya döneminde Çakraz’ ın İon kolonisine katıldığı belirtilmektedir.(MÖ. 6. y.y) Daha sonra MÖ. 580’ de Lidya; 547’ de Pers egemenliğine girer. M.Ö.308 – 286 yılları arasında Amasra’daki Amastris dönemi gelir. Kraliçe Amastris’ in ölümünden sonra sırasıyla, Pontus, Roma, Bizans ve Cenevizliler dönemi yaşanır. 1460 yılında Amasra’ nın Türkler tarafından fethedilmesi ile birlikte Çakraz da Türk egemenliği altına girer.

Çakraz’ ın ilk adının ne olduğu hakkında da kesin bir bilgi yoktur. Ancak Bölge Türk egemenliği altına girdikten sonra burasının Anadolu’nun değişik yörelerinden gelen Yörük ve Türkmen grupları ile iskan edildiği bilinmektedir. Çakraz adını da buraya Anadolu’ dan gelenlerin getirdiği kesindir. Çünkü bugün Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı eski adı Çakraz (Yeni adı Yolkaya) olan bir köy vardır. Çakraz ismini bu bölgeye verenler büyük bir ihtimalle buradan gelip yerleşenler olmalıdır. Çakraz’ da yaşayan bazı aileler de köklerinin Sivas dolaylarında Çakraz ismi ile anılan bir yere dayandığını zaten bilinmektedir. Buna ek olarak yine Kırım, Kafkasya ve Doğu Karadeniz bölgesinden gelen aileler de vardır.

Çakraz’a ulaşım Amasra ve Kurucaşile yönlerinden olmak üzere karayolu ile gerçekleştirilmektedir. Çarkaz - Amasra arasındaki ulaşım gün boyu ve her yarım saatte bir minibüslerce gerçekleştirilir.

Çakraz Plajı Çakraz'ın merkezindedir. Civardaki en iyi plajlardandır. Yazın çok kalabalık olmaktadır. Çakraz'lılar tarafından "Yalı" olarak adlandırılmıştır. Plajdan güneşin batışı çok güzel görülmektedir.
Karadeniz'in doğa ile bütünleştiği, yeşil ve mavinin tonlarının iç içe olduğu,berrak denizi, tertemiz kumsalı,doğallığını kaybetmemiş yapısıyla keşfedilmeyi bekleyen bir plajdır.

Bozköyaltı, Çakraz plajı ve Delikli Şile’nin egzotik doğasında Kamp ve Karavan için uygun alanlar bulunmaktadır.

Türkiye’de revaçta olan yamaç paraşütünü Çakraz’a icra etmek mümkündür. Bozköy Tepesi ile Delikli Şile yakınındaki Köyüstü Tepesinin atlama için uygun noktalar olduğu tahmin edilmektedir.

Bozköyaltı, Çakraz ve Delikli Şile’de sörf yapmak mümkündür. Sörfçüler için yarımadaların denize uzanışı ile denizlerin de karaya sığınmasını, otantik dokuyu birde denizden görme fırsatı doğar.

Çakraz, Delikli Şile’de bir çok sandal ve deniz motoru bulunmaktadır. Buralardan kiralık motorlarla; Çakraz- Değirmenağzı- AMASRA-Tavşan Adası-Katır izine kadar olan mesafe 1,5 saatte gidilmektedir.

Çakraz- Delikli Şile- Göçgün - Gökyar - Çambu – Tekkeönü - Kurucaşile rotasına 2 saatte gidilmektedir.

Çakrazşeyhler Plajı

Bartın'a 33 km, Amasra'ya 16 km uzaklıktadır. Çakrazşeyhler Plajının uzunluğu 1,5 km. Turistlerin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek kaliteli otel, restoranlara sahiptir. Özellikle yaz aylarında yoğun yerli ve yabancı ziyaretçi ağırlamaktadır. Tarihteki adı, kızıl anlamına gelen Erythonoi'dir. Çakraz coğrafyasında; yan yana sıralanan ak ve kızıl topraklar, fıstık çamlarının oluşturduğu firuzi renkler ile mavi ve turkuaz deniz apayrı bir fon oluşturur.

Çakrazboz Plajı

Amasra'nın doğusunda, Bartın'a 35 km ve Amasra'ya 18 km uzaklıktadır. Çakrazbozköy Plajı, kumsalı ve hemen arkasındaki zümrüt yeşili doğal örtünün sarmaladığı doğal güzelliği ile beğenilmektedir. Günübirlik ziyaretçilerin gereksinimlerini karşılayabilecek niteliktedir. Plajın hemen yakınındaki sarp kayaların önünde yer alan ve çevresindeki yeşil doku ile otantik bir yapı oluşturan "Sevgi Geçidi", plaja ayrı bir özellik ve güzellik kazandırır. Bu doğal geçit, yöreye ismini verir ve Deliklişile olarak anılır.

Çakraz Plajı

Çakraz Plajı Çakraz'ın merkezindedir.Civardaki en iyi plajlardandır.Yazın çok kalabalık olmaktadır.Çakraz'lılar tarafından "Yalı"olarak adlandırılmıştır.Plajdan güneşin batışı çok güzel görülmektedir.

Karaman Koyu
Çakraz Plajı ve Bozköyaltı Plajı arasında kalan Küçük ve güzel bir koydur.Geçiş Çakraz Plajının Amasra tarafındaki kayalıklardan 10 dakika yürüyerek yapılır.Kayalıklar tehlikelidir. O sebepten dolayı çok az kişi Karamanı bilir ve orada denize girer. Çoğunlukla sessiz ve sakindir.Denizi temiz ve berraktır.

Doğu ve batısında yükselen kayalar ilginç yapıda olup, plajın boyu 400 metre civarındadır. Hemen doğusunda deniz motorlarıyla gitmenin mümkün olduğu sarp bir kaya sathında doğal yapılı yılanların birbirine dolanışını tasvir eden rölyef vardır. Karaman-Meydan köyleri arasındaki kıyıda bulunan 10X10X10 ebadında kıyı mağarası fok balıklarının üreme alanıdır. Günübirlik ziyaretçiler için plaj, Hisar kalesi, ahşap yat ve balıkçı teknelerinin yapıldığı tersaneler yöreyi çekici kılmaktadır.

Akkonak
Akkonak Çakraz'a 3 km uzaklıkta bir koydur.Kaya balıkçılığı için bulunmaz bir mekandır. Ayrıca Delikli şile denilen bir deniz geçidi vardır.Yaklaşık 400 sene önce Osmanlı döneminde yaşayan Yazar Uluslu Hamdi bile bu geçitten bahsetmektedir.Bu geçitten kayıklar geçer ve kuşlar barınır.Delikli şile sevgi geçididir.Bu geçitten geçen çiftlerin birbirine çok bağlandığı, nazarları varsa nazarlardan kurtuldukları,hasta olanların iyileştikleri rivayet edilir.

Emin Ağa Gölü
"Emin ağa gölü","deprem" ve "baraj" adıyla bilinen göl 1968 depreminde oluşmuştur. Çakraz'dan yaklaşık 1 saat yürüme ile ulaşılır.Araba yolu yoktur.Son zamanlarda su seviyesinde azalma olsada doğanın içinde gezilmesi gereken bir yerdir.



Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
bartın, çakraz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Bartın İnkumu efLatun Karadeniz Bölgesi 0 17 Kasım 2011 22:00
Bartın Sır İl ve İlçelerimizin Tarihçesi 1 29 Ocak 2011 19:00
Bartın Yöresi Sır Yöresel Yemekler 0 19 Ekim 2010 18:14
Bartın İli Hakkında Bilgiler YapraK Karadeniz Bölgesi 3 03 Nisan 2009 04:23