IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By Liaaa

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 07 Mart 2012, 12:58   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
İletişim mi Kişilik mi Yetenek mi





İletişim mi Kişilik mi Yetenek mi?

Günde 3000-3500 kez etkileşim içindeyiz. Bazen bir saniye, bazen dakikalarca, bazen de saatlerce sürüyor bu etkileşim. İşte, trafikte, ailede, okulda kısacası insanın olduğu her yerde kısa yada uzun kurulan iletişimlerimiz vardır. Tüm bu etkileşimler içindebazı insanlar görürsünüz. Duruşlarıyla, tavırlarıyla, hareketleriyle yada sadece bakışlarıyla sizi kendilerine çekerler. Genelde ilgi odağıdırlar. Gerek makam ve mevki olarak, gerekse popülerlik olarak güzel yerlerdedirler. O tür insanlara iletişim ustaları diyebiliriz.
Bazıları bu tür bir çekim gücünün doğuştan verildiğine inanabilir. Doğuştan gelen bir yetenek olarak görürler ve kendilerinin hiçbir zaman bu tür bir karizmaya sahip olamayacaklarını düşünürler. Peki gerçekten böyle midir?

İyi bir mevkiye, çevremizi kuşatan, bize ilgi duyan, peşimizden sürükleyebileceğimiz insanlara sahip olmak yetenek gerektiren bir şey midir? Yoksa sadece iletişimle halledilebilir mi? Yalnız bizim burada ele alacağımız iletişim, eğitimler sonucu kazandığımız iletişim becerileri değil.

Çevrenizde muhtemelen yukarıda saydığımız özelliklerde olan ancak daha yakından tanıdıkça, ilk başta gözlemlediğiniz özelliklerle uzaktan yakından alakası olmayan birçok insanda tanımışsınızdır. Başlangıçtaki güzel düşünceleriniz yada oluşan hayranlığınız yerini büyük bir hayal kırıklığına bırakmış olabilir. O insanları tanıdıkça aslında bulundukları yerlerin, hiçte hak etmedikleri yerler olduğunu görürsünüz. Ve oralara nasıl geldikleri hakkında çıkarımlar yapmaya başlarsınız. Aklınıza gelebilecek muhtemel ilk tahminler genelde yüksek yerlerde tanıdıkları filan olduğudur. Ve işin kötü tarafı haksızda değilsinizdir. Bulundukları konumun hakkını vermeyi bir kenara bırakın; genelde iş bilmezliklerinden ve tepeden inme gelmişliklerinden dolayı da çevrelerindekilere sıkıntı verirler. Ancak tüm bunları görüp de hala nasıl oralarda olduklarına hiç anlam veremezsiniz. Ve klasik söylemler beyninizde uğuldamaya başlar. Ancak yapacağınız bir şey yoktur. O makam onların muhteşem iletişim ustalıklarının bir eseridir! İdaresindeki çalışanına, çevresindeki kişilere ve himayesindeki insanlara yetenek olarak hiçbir zaman gösteremeyecekleri iletişim ustalıklarını, kendilerini o mevkilere getirenlere nedense büyük bir maharetle gösterirler. O yüzden bulundukları yeri hak etmişlerdir!

Gerçek iletişim üstadlarının ise bu konuda gözle görülür bir yeteneğinin olduğu aşikardır. Peki bu doğuştan onlara verilen bir yetenek midir?

Başarılı olmak öğrenilebilir. O halde iyi bir iletişim ustası olmakta eğitimlerle geliştirilebilir ve öğrenilebilir. Bu tür insanlarda farkı yaratan; hepimizde yaratılıştan verilen bu yeteneklerinin farkına varıp geliştirmiş olmalarıdır. Bu yetenekler hepimizin içinde az yada çok vardır. Bu yetenekleri bardaklara benzetirsek; bazılarımızın iletişim bardağı tamamıyla doludur. Bazılarımızın da inanç bardağı doludur. Ancak iletişim bardağı dolu olan kişinin azim bardağı dolu olmayabilir. Yada inanç bardağı yarım dolu olabilir. İşin güzel tarafı bu bardaklar bizim mutfağımızdadır ve doldurmak bizim elimizdedir. Hiç kimsenin tüm yetenek bardakları tamamen dolu değildir. Bardakları tamamen dolu kişilerin başarı hikayeleri zaten dilden dile anlatılmaktadır.
Bu şartlarda gerçek bir iletişimin sağlıklı olabilmesi için bireylerin benimseyip kullanmaları gereken bazı ilişki ilkeleri vardır.

Bu ilkeler şu şekilde özetlenebilir:

* Her bireyin kendine has özellikleri ile değerli olduğuna inanması ve ona iletişim sürecinde koşulsuz olumlu ilgi göstermesi
* Karşısındaki bireyi koşulsuz kabul etmesi ,
* Her bireyin kendi problemini kendisinin çözebilme gücüne inanması ,
* Maske takmadan kendini olduğu gibi gösterebilmesi,
* Duygu,düşünce ve davranışlarının tutarlı olması,
* Kendini karşısındaki kişinin yerine koyup nesnelliğini yitirmeden onun sorunlarına onun gibi bakabilmesi, onun hissettiklerini yaşayabilmesi.
* Yukarıda sözü geçen tüm ilkelerin herhangi bir iletişim durumunda bir arada olması ve karşısındaki kişiye iletilebilmesidir.

Böylece, iyi bir iletişim ortamı hazırlanmış olur. İletişim kurulacak olan birey rahatlar, kendini ifade etmesi kolaylaşır, kendini daha iyi tanıma olanağı bulur ve sağlıklı ilişki kurmak için temel atılmış olur.

İnsanlarla iyi ilişkiler kurmak sizin elinizde. Ancak karar vermeniz gereken kurduğunuz ilişkinin temelini nereye oturtacağınızdır. Bu sadece çıkar temeline kurulacaksa çok geçmeden yıkılmaya ve sizi hayal kırıklığına uğratmaya mahkumdur. İyi bir iletişim ustası olmak istiyorsanız bu yetenek sizin içinizde. Yapmanız gereken tek şey ortaya çıkmasına yardımcı olmak.

Haydi bardakları doldurmaya!




 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kişilik, mi, yetenek, İletişim


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yetenek Sizsiniz IF System IF Ekstra 5 11 Eylül 2012 14:39
Yetenek ve Yetenek Seçimi Ecrin Makale - Araştırma - Ve Bilimsel Yazılar 0 21 Şubat 2012 20:19
Sözlü İletişim ve Sözsüz İletişim Ezgi Kişisel Gelişim 0 18 Kasım 2011 22:10
Yetenek : ) Shadow Serbest Kürsü 2 22 Temmuz 2008 11:11