IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 25 Aralık 2009, 16:08   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Osmanlı ve Siyonizm




Nesnel bir tarih bilinci açısından anımsanmalıdır ki, ilk dönem Medine'deki uygulamalar sonrası İslam imparatorluklarının Yahudilere karşı tavrı genellikle pozitif olmuştur. Kuşkusuz bu uygulama bir eşitlik anlamına gelmiyor; ancak aynı dönem Hıristiyan iktidarların tavrı anımsanırsa aradaki niteliksel bir farkın teslimi gerekir. En kaba bir anımsatma ile Haçlıların Kudüs'ü ele geçirmesi sonrasında Yahudilerin hızla kötüleşen yaşam koşulları Selahattin Eyyubi sonrasında yeniden düzelmiştir. Osmanlı dönemi de Yahudiler için görece sorunsuz geçmiştir. Oysa aynı dönem Avrupa'sında Yahudilerin, 1290'da Fransa'dan, 1392'de İngiltere'den, 1492'de İspanya'dan, 1497'de Portekiz'den göçe zorlandığı bilinmektedir (Tayyar Arı). Çoğunun gelip yerleşeceği yer ise Osmanlı egemenliğindeki topraklar olacaktır.

Burjuva devrimler döneminde de durum farklı olmayacaktır ne yazık ki. Avrupa uluslarının ideolojisi olarak milliyetçiliğin ''ötekisi'' , diğer milliyetçiliklerden önce Yahudiler olacaktır. Anti semit refleks gerek ortaçağ gerek modern çağın belirgin özelliği olarak Yahudi halkına büyük acılar çektirecektir. Hıristiyanlık dinsel nedenlerle, Burjuva ideolojisi de ticari rekabet nedeniyle Yahudileri düşmanlaştırmış, Dreyfus davası benzeri pek çok örnekte de gördüğümüz gibi Yahudiler, siyasi linçlerin sistematik hedefi yapılmıştır.

Kuşkusuz Müslümanların Yahudilere karşı hoşgörüsü de sorunludur; çünkü kâfir-mümin ayrımı ve kelle vergisi hukukunca biçimlenmiştir. Kur'an'da Yahudilere ilişkin, ''iman edenlere düşmanlık bakımından en şiddetlisi'' (Maide-82), ''dost edinilmemesi gereken zalimler'' (Maide-51) gibi, günümüzün anti Semit söylemini anımsatan kimi söylemlerin varlığı da sorundur. Bununla birlikte, kimi istisnai örnekler hariç, Yahudiler İslam imparatorlukları altında görece sorunsuz bir hayat yaşadığı da açıktır.

__________________
Rüzgarda savruk, Başına buyruk ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
osmanli, osmanlı, siyonizm, ve


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Yeni Dünya Düzeninin Arkaplanı (Siyonizm) Sue Esrarengiz Olaylar 0 07 Ağustos 2012 11:51
Siyonizm Ve Sol aLdiana Musevilik 3 22 Ağustos 2010 18:32
Siyonizm Spammer Musevilik 0 09 Temmuz 2009 01:38
Siyonizm ve Üstün Irk Fikri YapraK Musevilik 0 20 Mart 2009 19:03