IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

 Kayıt ol  Topluluk
Etiketlenen Kullanıcılar

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 09 Eylül 2016, 21:50   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kazak Türkleri ÇEYİZ




“Kız beşikte çeyiz sandıkta” sözü Anadolu’daki her anne için geçerli hâle gelmiş, kız evladı olan, varlık-yokluk dinlemeden çeyiz hazırlamıştır. Çeyiz, hem kızın hem de ailesinin varlığı, eme*ği, şerefi, namusu, güvencesi, haysiye*tidir. Bu bakımdan kız çeyizine, daha o beşikteyken başlanır.Kazak Türkleri arasında gelin edi*len kıza verilecek olan “düniye mülik” (dünya malı)’e “casav” adını verirler. Ka*zaklar kız çeyizine büyük önem verdik*leri için kıza her çeşit iyi eşya alınır. Bu eşyalar kızın kendi evinde kullanacağıeşyalardır (Köse 2001: 125).Kazakistan’da çeyize önem verildiği için kızın şapka, altın, kıyafet, tabak, ça*nak gibi pek çok çeyizi olur. Kızın çeyizi, oğlan evinden gelenlerle birlikte gönde*rilir (K2).
Türkiye’nin hemen hemen her yerinde olduğu gibi Elazığ’da da kızın çeyizi, oğlan evi tarafından alınıp yeni evine götürülür. Oğlan evi gelip çeyizi almadan, kız tarafı çeyizi götürmez.Kazakistan’da kız tarafı yatak, yor*gan, yastık yapar. Kız annesi kızın bütün ev ihtiyacını hazırlar. Örtüleri, güzel de*senlerle, örneklerle işler. Kız evi kızları*na dört mevsimlik kıyafetini baştan aşa*ğı çeşit çeşit alırlar. Bunlar mağazadaki gibi sergilenir (K3). Türkiye’de de kızın ailesi tarafından el işleri, yatak, yorgan gibi işler yapılır ve bunlar “çeyiz serme” adı altında sergilenir. Türkiye’de el iş*leri sergilenirken,
Kazakistan’da daha çok kıyafete ağırlık verilir. Elazığ’da kız tarafı kızın çeyizini serer. Bu durum*da da çeyiz görmeye gidenler hediyeler götürürler. Kız, düğünden sonra bu çe*yizlerin bir kısmını kendisi kullanır, bir kısmını da damadın yakınlarına dağıtır. Elazığ’da kızın çeyizine paha biçilir ve onun değeri ayrıntılı bir şekilde yazılır. Çeyiz, kızın kendi değeri, güvencesidir. Ayrılma gibi bir durumda kızın çeyizinin değerini oğlan evi ödemek zorundadır (K1). Bingöl’de de gelin olacak kızın dan*tel, oya, mutfak eşyası, mobilya vs. gibiçeyizi vardır (Alay 2003: 20).
Kadirli ve Sumbas’ta da kız doğ*duğu günden düğüne kadar çeyiz hazır*lıkları yapılır. Kızın çeyizi oğlan evine götürülür ve çeyiz serilir. Çeyiz götürü*lürken gelinin erkek kardeşi sandığın üzerine oturarak oğlan tarafından paraalır (Şimşek 2003: 142-143).
Kayseri’dede kız evinden kızın eşyaları alınmaya gidildiğinde sandık açılmadan kız tara*fından birileri sandığın üzerine oturur, gelin evden çıkmadan önce kapı kilitle*nir, bunun üzerine oğlan evinden bahşiş istenir (K5). Kars Sarıkamış’ta arma*ğan, Gümüşhane Kelkit’te erkek tarafı*nın kız tarafına verdiği eşya olarak ge*çer ki bunun genel adı “halât”tır. Halât bölgelere göre el değiştiren hediyelerdir. Bazen damadın geline, bazen damadın, kızın erkek kardeşine verdiği hediyedir. Erzincan’da kız tarafının yakın akraba*ları için erkek tarafından aldığı hediye*lere ise “haliyet” denilmektedir (Aksoy 1996: 126-127).
Elazığ’da da bu âdet “gardaş haleti” olarak bilinmektedir. Gelinin kardeşine, tabanca, para ya da elbiselik kumaş hediye edilir. Kardeşe hediye verilmezse; kardeş, kız kardeşini yani gelini içeriye kapatır ve geri vermez(K4).Çeyizde hazırlanan en güzel hediye*ler kayınvalideye verilir. Çünkü oğlanı o büyütmüştür. Damat bohçası da en gü*zel bohçadır. Özenip bezenip hazırlanır. Bohçada, gelinin bizzat kendi elleriyle işlediği hediyeler vardır (K4). Bu da geli*nin oğlana verdiği değeri, sevgiyi göster*mesi bakımından önemlidir. El emeği ve göz nuruyla işlenmiş en güzel hediyeler damada sevgiyle sunulur.Kazakistan’da ve Türkiye’de çeyiz hazırlıkları, çeyiz serme ve çeyize hedi*ye götürme aynıdır. Kız tarafı, kızlarının kullanacağı ve erkek tarafına verilecek hediyeleri önceden hazırlar. Bu hediye*ler, düğünden sonra erkek tarafına, dü*ğünde getirdiği hediyeye göre dağıtılır.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet
Cevapla

Etiketler
kazak türkleri çeyiz


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kazak Türkleri DÜĞÜN ÖNCESİ PySSyCaT Örf ve Adetler 0 09 Eylül 2016 21:48
Kazak Türkleri DÜĞÜN PySSyCaT Örf ve Adetler 0 09 Eylül 2016 21:46
Kazak Türkleri DÜĞÜN SONRASI PySSyCaT Örf ve Adetler 0 03 Eylül 2016 22:57
Kazak Sır Ah Erkekler 0 29 Ağustos 2013 08:48
1 kazak 3 kombin Zen Ah Kadınlar 1 27 Kasım 2012 17:32