IRCForumları - IRC ve mIRC Kullanıcılarının Buluşma Noktası
  sohbet

Etiketlenen Kullanıcılar

1Beğeni(ler)
  • 1 Post By MasteR06

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Konuyu Değerlendir Stil
Alt 09 Eylül 2016, 21:51   #1
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Kazak Türkleri SÖZ KESME/NİŞAN




Kız isteme ve kalımdan sonra söz kesimi ve nişan merasimi olur ki bu aşa*malar da başından sonuna kadar hediye*lerle renklendirilir. Bazı yörelerde “şer*bet” ya da “yüzük” adı da verilen söz kes*me merasimi, nişandan ayrı yapılırken bazı yörelerde nişanla birlikte yapılır.Kazakistan’da eğer kız tarafı kız*larını vermeye razı olurlarsa kıza küpe takılır. Küpe, kızın sahiplenildiğini, sözlü olduğunu göstermek amacıyla takılır. Söz kesildikten bir süre sonra âdet olduğu üzere kızın babası da oğ*lan evine gider ve oradan da hediye alır (K3). Türkiye’de kız istendikten sonra söz kesilir ve söz işareti olarak da hem kıza hem de erkeğe yüzük takılır. Ancak Kazakistan’da farklı olarak yüzük yeri*ne küpe takılmaktadır.Kazakistan’da kız istemeye gidil*diğinde küpe yerine yüzük de takıldığı olur. Erkek tarafı kız istemeye gittiğinde birinci kapıda kızın yengeleri, ikinci ka*pıda teyzeleri, üçüncü kapıda da halaları bekler ve damattan “ayak bastı parası” alırlar. Bu aşamada damattan büyük küçük her türlü hediye istenir (K7).Türkiye’nin bütün bölgelerin*de Kazakistan’daki gibi hediyeleşme-ye oldukça önem verilir. Erdentuğ da Türkiye’de evlenme ile ilgili görenek*lerden hediye verme ve alma göreneği*nin bir akrabalık vazifesi olarak görül*düğünü, sadece evlilik için değil, nişan merasimi için de erkek ve kız tarafının birbirlerine hediyeler verdiğini, bu hedi*yelerin sinilere toplanıp, takdiminin de aleni olarak yapıldığını ifade eder. Tak*dimi yapılan hediyeler de ya bir eşya ya da paradır (Erdentuğ 1977: 72).
Kazak Türklerinde olduğu gibi Türkiye’de de oğlan evi, kız evine gider*ken eli boş gitmez. Elazığ’da söz kesimi*ne giden oğlan evi, kız evine limon, şeker, kahve, bisküvi gibi malzemeler ile geline bilezik götürür. Kızın ailesi tarafından yapılan şerbet sürahiye konulur, süra*hinin ağzına bir şifon bağlanır ve ertesi gün oğlana gönderilir. O sürahi ve örtü, oğlan evinde kalır Kadirli ve Sumbas’ta kız istemeye giderken oğlan tarafından tatlı, lokum, bisküvi, şeker, çikolata gibi tatlı bir yiye*cek götürülür, işlerin tatlılıkla ilerlemesi için özellikle tatlı olmasına dikkat edilir (Şimşek 2003: 140).
Söz kesiminde ya da düğünün öncesi ve sonrasında erkek ta*rafından tatlı getirilir ki gelinle damadın arası daima tatlı olsun, ömürleri tatlılık içerisinde geçsin.Trabzon’da nişandan üç gün önce kız evine şekerle dolu bir sele gönderilir. Ayrıca bir de nişan takımı adı verilen iç çamaşırı, gecelik, elbiselik, bir çift terlik, çorap ve makyaj takımı gider Sumbas’ta ise sebebi bilinmez ama tatlı yerine söz pilavı yapılır. Kız tarafı kabul ettikten sonra oğlan tarafı hindi veya horoz kesip suyuna pilav yapar. Pi*lav da hep birlikte yenir (Şimşek 2003:140).Samsun’da da nişan takmaya giden erkek tarafı, kız tarafına hediyeler götü*rür. Kız tarafından oğlan evine; şerbet olan bir sürahi, mendil ve ayrıca nişan hediyeleri gönderilir. Nişanın ertesi günü de kız evinde yemek yenir ve eğle*nilir (Erdentuğ 1977: 74).

Kazakistan’da da kız tarafı nişan sırasında yemek ve*rir (K1). Nişandan önce ve sonra yemek verilmesi ile misafirlerin gönlü hoş tutu*lur, duaları alınır. Yeni çiftlere bolluk ve bereket gelmesi istenir.
Yozgat’ta nişanlanacak olan kıza, oğlan evi tarafından elbise, takı gibi he*diyeler alınır. Oğlan tarafına yakın bir kadın da kıza gelen hediyeleri söyler. Buna “saçı okuma” denir. Nişandan son*ra kız evi, oğlan evine çerez, meyve, ye*meni, gömlek, atlet gönderir. Oğlan evi de bu hediyeleri kendi akrabalarına da*ğıtır. Damat, nişanda bulunmadığı için nişandan sonra kız evi, damada takım elbise, iç çamaşırı, yüzük; annesi ve ya*kınlarına da hediyeler gönderir. Ayrıca çörek yapıp, tavuk da keserler. Önceden oğlan evine haber verildiği için oğlan evi de yemek hazırlar. Bu arada damadın hediyeleri bir sini içine konularak gön*derilir. Erkek tarafı da düğün gününe kadar kız evine hediyeler gönderir (Ray-man 2004: 294-296).
Kazakistan’da sözlenmiş kızlar, el*maslarla, altınlarla süslenmiş uzun bir şapka takarlar. Kızın başında şapka görenler onun sözlü olduğunu anlarlar. Onu görmeye gelenler de kızın başından gümüş para atarlar (K2).
Elazığ’da da eskiden sözlü kızlara değil ama gelinle*rin başına süslü şapkalar takılır ve onu görmeye gelenler başından aşağı paralar atarlardı (K1).
Yozgat halkının düğün*lerinde de gelinin başına bir fes geçiri*lir. Fesin başına da “poşu” adı verilen rengarenk tülbentler örtülür (Rayman2004: 309).
Fırat Havzası Akbuğday’da,istemeden birkaç gün sonra söz kesimin*de yüzük takıldıktan sonra erkek tarafı kıza yazma hediye eder. Bu yazma, geli*nin başının bağlandığını sembolize eder(Çopuroğlu 2000: 182).
Bütün bu ema*reler sözlü olmanın, başı bağlı olmanın emareleridir.Türkiye’nin pek çok ilinde nişan ile düğün arasına bayram girerse kıza bay*ram hediyesi gönderilir. Bu hediyeler çamaşır, kıyafet, altın gibi eşyalardır. Kurban bayramında ise süslenmiş ve boynuna altın takılmış kurbanlık koç hediye olarak götürülür. Elazığ’da da kız evi, nişandan sonra genellikle damada, ailesine ve akrabalarına hediyeler gön*derir. Elazığ’da nişan ve düğün arasına kurban bayramı denk gelirse kıza kur*banlık koyun gider; kurbanlık, altınla ve kırmızı kurdeleyle süslenir. Kimi zaman da rengarenk boyanır. Kurbanlık koyun veya koçla birlikte kına da gönderilir(K1).Düğünlerdeki hediye geleneği anlat*maya dayalı türlerde de karşımıza çık*maktadır.
Dede Korkut Hikâyeleri’nden Bamsı Beyrek boyunda Bamsı Beyrek, Banu Çiçek tarafından şart koşulduğu üzere kızı güreşte yener ve onunla evlen*meye hak kazanır. Böylece düğün kutlu olsun diyerek ilk hediyesini kıza verir. Bu hediye yüzüktür ve kızla oğlan ara*sında nişan olur (Ergin 2005: 64). “İbn Sînâ” hikâyelerinde de Ebu Ali Sînâ, pa*dişahın kızına nişan olarak iki yüz kıvır*cık tüylü kırmızı deve, iki yüz Arabî at, iki yüz Rûmî gulam, vb. gibi pek çok he*diye gönderir. Nişandan sonra da bu he-diyeleşme merasimi devam eder. Ebu Ali Sînâ, kızın babasına kırk gün boyunca, her gün sihirle ortaya çıkardığı muhte*şem hediyeler gönderir ve halkı kendisi*ne hayran bırakır (Şenocak 2005: 196).Türk kültüründe hediyeleşmenin anlamına uygun bir şekilde yerine geti*rildiği, örneklerden de anlaşılmaktadır. Görüldüğü üzere düğüne bağlı olarak sunulan hediyeler sadece sözlü gelenek*te değil roman, destan, hikâye gibi an*latmaya dayalı türlerde de yaşatılmak*tadır.
Hem Kazakistan’da hem de Türkiye’de kız istendikten sonra söz ke*silir. Söz kesimi ve nişan bazı yerlerde beraber, bazı yerlerde ayrı ayrı yapıl*maktadır. Söz kesimine giderken tatlı konuşmak amacıyla mutlaka tatlı yiye*cek ve içecek gider. Ayrıca geline ve aile*sine bazı hediyeler alınır. Nişandan önce daha çok oğlan evi, nişandan sonra kız evi hediye alır. Bu hediyeler karşılıklı olarak sunulur. Hediye alışverişi çeyiz ile devam eder.




aLinti..

__________________
#MustafaKemaLAtatürkTorunuyum..ღ ❦

{22~02~`22..∞}
{09~09~`22..ღ}
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet
Alt 09 Eylül 2016, 22:00   #2
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Kazak Türkleri SÖZ KESME/NİŞAN




kazakların adetleri çok güzeldir soyumla gurur duyuyorum
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

__________________
Kahpeliğin bahanesi, İhanetin telafisi olmaz.
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla

Etiketler
kazak türkleri söz kesme/nişan


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Var
Mesaj Yazma Yetkiniz Var
Eklenti Yükleme Yetkiniz Var
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Kapalı
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Cevaplar Son Mesaj
Kazak Türkleri ÇEYİZ PySSyCaT Örf ve Adetler 0 09 Eylül 2016 21:50
Kazak Türkleri DÜĞÜN ÖNCESİ PySSyCaT Örf ve Adetler 0 09 Eylül 2016 21:48
Kazak Türkleri DÜĞÜN PySSyCaT Örf ve Adetler 0 09 Eylül 2016 21:46
Kazak Türkleri DÜĞÜN SONRASI PySSyCaT Örf ve Adetler 0 03 Eylül 2016 22:57
Kazak Sır Ah Erkekler 0 29 Ağustos 2013 08:48